Η επιδημία του κορωνοϊού δεν εξαλείφθηκε. Περνάμε απλά στην επόμενη φάση διαχείρισής της.

Οι ιεροί ναοί σύντομα θα ανοίξουν και πάλι! Μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος, όμως, θα πρέπει να διάγουμε τον εκκλησιαστικό μας βίο με προσοχή και σύνεση, ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας και να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε.

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες, που θα μας δώσουν οι ειδικοί σε συνεννόηση με την Εκκλησία, γιατί οι ειδικοί γνωρίζουν και η Εκκλησία αναλαμβάνει την πνευματική ευθύνη.

Δεν πειράζουμε τον Κύριο, ούτε τον εκβιάζουμε να κάνει θαύμα για εμάς και μόνο. Ο Κύριος συντελεί το θαύμα στις ταπεινές καρδιές, σε αυτούς που πιστεύουν ειλικρινά, ακολουθώντας τους φυσικούς νόμους, που ο Ίδιος θέσπισε και αποφεύγοντας τους σχετικούς κινδύνους. Δεν πέφτουμε σε μια πυρκαγιά ζητώντας από τον Κύριο να μας σώσει.

Συνεπώς, εμπιστευόμαστε τις οδηγίες των ειδικών. Υπακούμε στις οδηγίες της Εκκλησίας. Δεν κάνουμε επίδειξη της δήθεν πίστης μας κάνοντας τον «παλληκαρά». Δεν ξεχωρίζουμε τον εαυτό μας από τους άλλους. Η έννοια της ατομικής σωτηρίας είναι ξένη προς την Ορθοδοξία!

Δεν αποδεικνύουμε πως είμαστε πιο πιστοί από τους υπόλοιπους. Δεν παράγουμε από μόνοι μας «αθεολόγητη» και «ανορθόδοξη» θεολογία. Η Eκκλησία θεολογεί μέσω των Συνόδων της.

Δεν διαπληκτιζόμαστε με τους άλλους μέσα στο ναό και εν ώρα Θείας Λειτουργίας για την τήρηση των κανόνων. Κάθε μας κίνηση πρέπει να διακρίνεται από αγάπη και διάκριση. Αν νιώθουμε αδικημένοι, αυτό ίσως να είναι ένας λογισμός, που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Δεν ζηλεύουμε, δεν συγκρινόμαστε, κάνουμε υπομονή και υπακοή.

Αντιλαμβανόμαστε πως είναι άθλος να τηρηθούν οι κανόνες και δείχνουμε κατανόηση και συγκατάβαση, χωρίς να αλληλοκατηγορούμαστε. Κάθε μας λόγος πρέπει να είναι εποικοδομητικός. Και αυτό γίνεται μόνο αν υπάρχει διάθεση αγάπης μέσα μας. Εξετάζουμε, λοιπόν, το περιεχόμενο της καρδίας μας.

Μένουμε πιστοί ως ένα σώμα, ως Εκκλησία.
Μένουμε αγαπημένοι και όχι διχασμένοι.
Μένουμε συνετοί!

Αμήν!

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. του Εσφιγμένου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

3 Σχόλια

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
κωνσταντίνος

Θα ήθελα να ερωτήσω τον π. Βαρθολομαίο εάν έδινε εντολή η πολιτεία να μην λειτουργήσετε στο άγιον όρος, θα το κάνατε; Πραγματικά θα ήθελα να απαντήσετε.

2

Πάτερ. Ασπάζομαι υικώς τη δεξιά σας. Επιτρέψτε μου όμως κάποιες παρατηρήσεις. Λέτε:
α) Μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος-διάγουμε εκκλησιαστικό βίο με σύνεση-αναζωπύρωση επιδημίας.
Μα καλά, ου παροικείτε εν Ιερουσαλήμ;
Ποιό κίνδυνο εννοείτε; Μια επιδημία ανύπαρκτη με 130 νεκρούς σε 2 μήνες, πολλών εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν ως θάνατοι από κορωνοιό, αλλά στην ουσία ο θάνατος προήλθε από υποκείμενα νοσήματα;
Γνωρίζετε πόσοι είναι οι θάνατοι ετησίως από την απλή γρίππη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Αν όχι ενημερωθείτε πρώτα και ύστερα να ομιλείτε περί επιδημίας.
Όταν ακούω τη λέξη αναζωπύρωση, αναρωτιέμαι αν ανήκετε στο κυβερνητικό επιτελείο, το στρατευμένο να φιμώσει φασιστικά την λατρευτική ελευθερία των πιστών με το κλείσιμο των ναών.
Μα είναι δυνατό να λέγονται αυτά τα λόγια από αγιορείτη ηγούμενο;

β) Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες, που θα μας δώσουν οι ειδικοί σε συνεννόηση με την Εκκλησία.
Ακολουθούμε πάτερ τις επιταγές των αγίων πατέρων και τη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας (κλήρος και πιστός λαός), οι οποίοι ένοιωσαν προδομένοι από τη ΄΄νόμω κρατούσα Εκκλησία΄΄.
Οι ειδικοί πάτερ κατά πλειοψηφία πρέπει να ξέρετε (όχι τώρα αλλά από αιώνες και θα έπρεπε να το ξέρατε αυτό από την πολύ νεαρή ηλικία σας) , ότι διακρίνονται όχι για την πίστη τους στην Ορθοδοξία, αλλά στον στυγνό ορθολογισμό που φημίζεται για ασέβειες όπως: μετάδοση ιού από το ΄΄κουταλάκι΄΄ της Θείας Κοινωνίας κ.λ.π...

Ο ναός του Θεού και οι τελούμενες εν αυτώ ιερές ακολουθίες και τα μυστήρια δεν συνιστούν παράβαση των φυσικών νόμων, αλλά υπέρβαση.
Μέσα στην Αγία μας Εκκλησία οι τύποι και τα σύμβολα περιέχουν την ουσία, την Αλήθεια και γι' αὐτὸ τους τηρούμε. Και η αλήθεια είναι πως ο ιερὸς ναὸς ως Σώμα Χριστού δεν δύναται να είναι χώρος μετάδοσης ασθενειῶν.
Αν αμφιβάλλουμε γι' αυτό, αμφιβάλλουμε για το εάν υπάρχει η Χάρις του Θεού εν αυτώ. Εξομοιώνουμε τον Ναό με μία αίθουσα συναθροίσεων.

Ὅταν φοβόμαστε και απαγορεύουμε στους πιστούς νὰ προσκυνήσουν τις ιερὲς εικόνες, τα χαριτόβρυτα άγια λείψανα, να βρεθούν μέσα στον ιερὸ ναό, τόσο για να λειτουργηθούν ώστε να κοινωνήσουν, όσο και να συμμετάσχουν στους Χαιρετισμούς της Υπ. Θεοτόκου, στον κατανυκτικό εσπερινό ή στο Μέγα Απόδειπνο, ἀρνούμαστε στην πράξη την σωστικὴ καὶ ἁγιαστικὴ Χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος και σπεύδουμε νὰ διακηρύξουμε τὴν αίρεση τοῦ Βαρλαὰμ και των εικονομάχων ποὺ αρνούνταν τη μετοχὴ του ανθρώπου στις άκτιστες θείες ενέργειες.
Ο Υιός του Θεού είναι Ζωή και Ανάστασις.
Πυρκαγιά μπορεί να είναι όπως γράφετε αλλά όχι για αυτούς που λαχταρούν να τον συναντήσουν αλλά (μαντέψτε ποιον,) για τον ιό της κορώνας!
Η αθεολόγητη και ανορθόδοξη θεολογία παράγεται όταν 2 και μόνο άνθρωποι (Ιεράρχες) αλλάζουν χωρίς εκ νέου σύγκληση της Συνόδου την πρόσφατη απόφασή της περί ανοίγματος των ναών 4 ώρες την εβδομάδα (2+2 πρωί και απόγευμα στη διάρκεια της Μεγ. Εβδομάδας).
Η Εκκλησία στην οποία πρέπει να κάνουμε υπακοή πάτερ δυστυχώς φιμώθηκε και δεν ερωτήθηκε καν!
Αντί να ζητήσετε συγνώμη για το ανοσιούργημα που ετελέσθη που όμοιό του μόνο στους διώκτες των πρωτοχριστιανικών χρόνων μπορούμε να συναντήσουμε ομολογώντας τη δειλία και φοβία που συνέχει τους πρωταγωνιστές του δράματος από τη μετάδοση του ιού, χαρακτηρίζετε ως ΄΄παλληκαράδες΄΄ τον απλό πιστό λαό που προσπαθούσε να μπεί στο σπίτι του (την Εκκλησία) για να λάβει το αληθινό φάρμακό του!
Επειδή μιλάτε για ''ατομική σωτηρία'', μήπως αυτό δεν ισχύει για τον κάθε ιερέα με τους 2 ψάλτες- νεωκόρους (4 συνολικά) που κλείδωναν τους ναούς για τους υπολοίπους; Αν προσέξετε λίγο θα δείτε πως αυτοαναιρείστε.
Μένουμε πιστοί ως ένα σώμα, ως Εκκλησία του Χριστού, που τον αγαπά και δεν τον κηδεύει μόνο του, μένοντας στο μπαλκόνι.
Μένουμε αγαπημένοι στο ναό όπως παλιά και αν επιθυμούμε την αληθινή αγάπη κάνουμε λιτανείες με τους πιστούς μαζί για να διώξουμε κάθε επιδημία, όπως έκαναν η Εκκλησία σε όλες τις επιδημίες (πλήν της τωρινής), και όχι διχασμένοι στα σαλόνια μας
Μένουμε ΠΙΣΤΟΙ!

3
Σπυρίδων Αντύπας

Επι τέλους μία Χριστιανική άποψη. Χριστός Ανέστη.