Οπως σ’ ολόκληρη την Ορθοδοξία έτσι και στο ‘Αγιον ‘Ορος, η προετοιμασία των Μοναχών αρχίζει με αγνιστικές νηστείες από τις 15 Νοεμβρίου.

Κατά το χρονικόν αυτό διάστημα, οι ψυχές των μονοτρόπων μυσταγωγούνται στό Μυστήριο τής Γεννήσεως με τούς εισαγωγικούς ‘Υμνους, με τα Καθίσματα, τα Τριώδια των Αποδείπνων, τις μελίρρυτες Καταβασίες και με τούς εξαίσιους Ασματικούς Κανόνες, που κορυφώνονται στις Μεγάλες ‘Ωρες τής προπαραμονής.

‘Ετσι, με όλα τά υμνολογικά αριστουργήματα τής ποιητικής γραμματείας τής Ορθοδοξίας, που καλύπτουν τις θείες διαστάσεις τής Ενανθρωπήσεως τού Θεού, οι μονάζοντες ζουν σε ένα κλίμα λειτουργικής συμμετοχής ως ιερουργούμενοι στο ανήκουστο Μυστήριον, ουρανοφάντορες, μυούμενοι στην υπέρ φύση Αποκάλυψη.

Αυτά όλα, βέβαια, βιούνται σε ένα διάφορο μέτρο γνώσεως καί εφέσεως, κατά τήν δεκτικότητα και το σκεύος εκάστου, αλλά και το μέτρο που χορηγεί η άκτιστη χάρις.

Σε όλες τις βυζαντινές Μονές, τις ιερές Σκήτες, τα Ερημητήρια και τις θεόκτιστες Καλύβες η τυπική τάξη φυσικά διαφέρει, αφού οι δύο τελευταίες μορφές ασκητικής ακολουθούν μεθόδους που υπερβαίνουν τον τύπο και την τάξη.

Η συνεχεια στο άρθρο Τα Χριστούγεννα στο Περιβόλι της Παναγίας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.