Σύμφωνα με τις έως τώρα συνθήκες, οι αρχές της χώρας θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή των καθιερωμένων τελετών, αλλά με αρκετούς περιορισμούς. Επίσης, με δεδομένες τις απαγορεύσεις στις πτήσεις θα δοθεί ειδική άδεια σε αεροσκάφη, από Ελλάδα αλλά και από Ρωσία να προσγειωθούν στο Μπεν Γκουριόν για να παραλάβουν το Άγιο Φως.

Ο ίδιος ο κ. Βλάσσης έχει εκφράσει την επιθυμία του να μεταβεί στο Ισραήλ να παραλάβει το Άγιο Φως και εν συνεχεία να τεθεί σε 14ημερη καραντίνα, ως οφείλει με βάση τα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ο κ. Βλάσσης είχε συνάντηση με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Yossi Amrani.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση μετά την έλευση του Αγίου Φωτός είναι το αν και πως θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του, με τιμές αρχηγού κράτους, στο Ελευθέριος Βενζιέλος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, τελευταία στιγμή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τελευταία στιγμή την μεταφορά του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Αυτή τη στιγμή μελετάται αν θα γίνει η επίσημη τελετή, με τιμητικό άγημα ευζώνων, έστω και με περιορισμούς, και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός. Επίσης, μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για το πως και αν θα μεταφερθεί το Άγιο Φως σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στις κλειστές εκκλησίες ή αν θα μεταφερθεί μόνο στην Μητρόπολη.
Πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την τελευταία στιγμή, και με γνώμονα πάντα τις εξελίξεις αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας.
Στο Ισραήλ
«Οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέψουν με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας τη διεξαγωγή συνηθισμένων τελετών που σχετίζονται με το Πάσχα στην Ιερουσαλήμ»είπε Ισραηλινός αξιωματούχος μετά από ερώτηση που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.
Οι διάφορες εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ που τελούν ακολουθίες καθ ‘όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα τηρήσουν τα καθιερωμένα, με ειδική άδεια για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου.
Σύμφωνα με την jerusalem posti η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από πολύωρες συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας και εισηγήσεις των εκκλησιών που βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ.
Προς τιμήν του πάντως το Ισραήλ, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, φρόντισε να δωθεί το Άγιο Φως ενώ θα μπορούσε να επικαλεσθεί τα μέτρα που έχει ήδη λάβει.
Το Ισραήλ τελικά φαίνεται να επιτρέπει την προσγείωση αεροσκάφους, τη στιγμή που οι πτήσεις προς και από το Ισραήλ έχουν ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του κορωνοϊού και παρόλο που το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες αναφοράς του ιού και χώρα με αριθμό κρουσμάτων, τόλμησε να κάνει αυτό το βήμα.
Σύμφωνα με πηγές από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έχουν γίνει οι απαραίτητες συζήτήσεις με τους αρμόδιους φορείς του Ισραήλ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός αν κι εφόσον τελικά δεν υπάρξει αλλαγή σχεδίου, υποστηρίζουν στο Πρακτορείο Ορθοδοξία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.