ΑΓΙΟ ΦΩΣ: Στις σελίδες του, ο Έλληνας ερευνητής φιλοξενεί μαρτυρίες εμπλεκομένων, ένας εκ των οποίων, ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου Ισίδωρος, φέρεται να παραδέχεται ότι εκείνος είναι που ανάβει το Άγιο Φως με αναπτήρα.

«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο. Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;», λέει.

Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί και αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις, μιλούν επίσης ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της αγιοταφίτικης αδελφότητας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος.

Σε συνομιλία του ερευνητή με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, ο ιεράρχης εμμέσως παραδέχεται ότι δεν συμβαίνει θαύμα:
– Πρόσφατα παρατήρησα ότι αλλάξατε το κείμενο περί της τελετής του Αγίου Φωτός στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και στη θέση του μπήκε ένα άλλο, που δεν κάνει πουθενά λόγο για «θαύμα».

– Ναι, αυτό το κείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί, δεν γνωρίζω πώς μπήκε.

– Ναι, αλλά το νέο κείμενο δεν μιλάει για θαύμα.

– Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το «θαυμάζω». Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή;
Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου.

Αναγκαστικά, η επόμενη ερώτηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από τη λεγόμενη «απαγορευμένη»: «Και αφού δεν είναι θαύμα, τότε πώς ανάβει το Άγιο Φως;»

Τι απαντά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Στη σχετική ανακοίνωση πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου του κ. Αλικάκου, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων παραπέμπει στα Ιερά Κείμενα και μιλά για «τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός» όπως τονίζει και στη συζήτησή του με τον συγγραφέα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν «Νέα Σιών» καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.