Άγιοι Τεσσαράκοντα δύο Μάρτυρες από το Αμόριο.

Άγιοι Τεσσαράκοντα δύο Μάρτυρες από το Αμόριο: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 6 Μαρτίου

Έζησαν επί βασιλείας του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842) και όλοι τους κατείχαν μεγάλα αξιώματα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι επώνυμοι ήσαν ο στρατηγός και πρωτοσπαθάριος του αυτοκράτορα Θεόδωρος, οι στρατηγοί Αέτιος, Θεόφιλος και Μελισσηνός, ο δρουγγάριος Κωνσταντίνος, ο δρομέας Βασσόης, ο ευνούχος Κρατερός και ο τουρμάρχης Κάλλιστος.

Όταν το 838 η πόλη Αμόριο της Φρυγίας κυριεύθηκε από τους Άραβες και τον χαλίφη Μουτασίμ, μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και οι ανωτέρω αξιωματούχοι. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βαγδάτη και φυλακίσθηκαν αλυσοδεμένοι. Λίγες ημέρες αργότερα τους παρουσίασαν στο χαλίφη, ο οποίος με ύφος φιλικό τούς υποσχέθηκε να τους αποκαταστήσει στα αξιώματά τους εάν αλλαξοπιστούσαν και γίνονταν Μωαμεθανοί. Οι βυζαντινοί αξιωματούχοι με ένα στόμα και μία καρδιά αρνήθηκαν την προσφορά του χαλίφη, ο οποίος εκνευρισμένος διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.

Η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 6 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αέτιος, Κρατερός, Θεόφιλος, Μελισσηνός και Κάλλιστος.

Απολυτίκιο
Την θεοσύλλεκτον, του Λόγου φάλαγγα, τους Τεσσαράκοντα καὶ δύο Μάρτυρας, τους εν μία πάντας σπουδή, αθλήσαντας τιμήσωμεν ούτοι γαρ της πίστεως, ηνωμένοι τη χάριτι , δήμον ακαθαίρετον, ιερώς συνεκρότησαν, και ώφθησαν Χριστού κληρονόμοι, ξίφει τμηθέντες τους αυχένας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.