ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη συγκαταλέγονται στη χορεία των Νεοφανών Αγίων και μάλιστα εκείνων που μαρτύρησαν σχεδόν αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Σχετικά με τον βίο τους γνωρίζουμε λίγα πράγματα.

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη-21/4: Οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη των Αγίων ιστορούνται με θαυματουργικό και αποκαλυπτικό τρόπο από το έτος 1959 μ.Χ.

Από μία ανασκαφή που έγινε στη Θερμή της Λέσβου, ανακαλύφθηκε ο τάφος ενός αγνώστου προσώπου, που όπως αποκαλύφθηκε σε συνεχή οράματα, ανήκε στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ραφαήλ, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νικόλαο και την Αγία Ειρήνη.

Ο τάφος και το λείψανο του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου 1960 μ.Χ.

Η Κάρα και το μεγαλύτερο μέρος των Λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ στην Θερμή Μυτιλήνης.

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νικαλάου βρίσκονται στη Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ Θέρμης Λέσβου.

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Ειρήνης βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ Θέρμης Λέσβου.

Προσευχή στον Άγιο Ιούδα το Θαδδαίο

Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς Μάρτυρες.

Εορτολόγιο: 2 ημέρες μετά το Πάσχα (Τρίτη της Διακαινησίμου) η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των Μαρτύρων.

Ο βίος, τα μαρτύρια, τα Ιερά λείψανα και το Απολυτίκιο των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των Νεοφανών Μαρτύρων, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Γιορτή σήμερα: Άγιοι Ραφαήλ Νικόλαος και Ειρήνη.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Μαρίνα Γλύνη

Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη, οι κλειδωμένες εκκλησίες ...και τα εύσημα του πρέσβη.

Σας παραθέτω απόσπασμα από το κείμενο ενός άξιου δασκάλου, αναρτημένου στο διαδίκτυο, ως εξής:

«… Νεοφανείς Αθλοφόροι και άφθαρτοι, Νεομάρτυρες, Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη, «τους υπέρ της αμωμήτου Πίστεως ημών κρεουργηθέντας και παρά του αθλοθέτου Κυρίου ημών Ιησού Χριστού περιφανώς δοξαζομένους».
Σήμερα Λαμπροτρίτη με κλειστούς τους ναούς, αλειτούργητοι οι άγιοι, γιατί έτσι αποφάσισαν « οι έχοντες μόρφωσιν ευσεβείας, την δε δύναμιν αυτής ηρνημένοι». Νικήθηκαν από τον ιό του ορθολογισμού, εισπράττουν χειροκροτήματα από τους εφήμερους άρχοντες, «ηγάπησαν μάλλον την δόξαν των ανθρώπων ή την δόξαν του Θεού».
(Όταν εισπράττει συγχαρητήρια ο αρχιεπίσκοπος από τον Αμερικανό πρέσβη για την «συνετή» στάση της Εκκλησίας, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς την αρχαία σοφία που διαγγέλλει: «επαινούμενος γαρ υπό των πολεμίων αγωνιώ μη τι κακόν είργασμαι», όταν σε επαινούν οι αντικείμενοι πρέπει σκεφτείς, αγωνιωδώς, τι κακό πράττεις)....".

Προσθέτω τις ταπεινές μου διαπιστώσεις, ως ακολούθως:

Προφανώς στη «ζυγαριά» του αρχιεπισκόπου βαρύνουν ως σημαντικότερα, τα «εύσημα» που εισέπραξε από τον ξένο πρέσβη, συγκρινόμενα με τον αβάσταχτο πόνο και την «ακοινωνησία» που επέβαλε στους ορθοδόξους Έλληνες Χριστιανούς, κλειδώνοντας τον οίκο Του παντοδύναμου και πατέρα Θεού, εν τω μέσω της μεγάλης εβδομάδας.

Βαρύνουν περισσότερο (τα συγχαρητήρια του Αμερικανικού πρέσβη) από τον πόνο που προξένησαν στο εκκλησίασμα οι αναιτιολόγητοι και δυσανάλογοι διωγμοί, οι προσαγωγές που έλαβαν χώρα, τα δυσβάσταχτα διοικητικά πρόστιμα που καταλογίστηκαν σε άξιους και φτωχούς πιστούς και ιερείς που στάθηκαν ολοκάθαροι απέναντι τον παντοδύναμο Θεό, παλικάρια, πιστοί φύλακες του Άγιου νόμου Του.

Πιθανώς τα εύσημα του πρέσβη αξίζουν περισσότερο για τον αρχιεπίσκοπο από τα «εύσημα» του πιστού λαού του Θεού.

Ίσως βαρύνουν περισσότερο και από τον ματωμένο εσταυρωμένο του Γηροκομείου.

Αναρωτιέμαι εάν είναι χαρούμενοι σήμερα που εορτάζουν, οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη, τι να «λέει» ο Άγιος Σπυρίδωνας, τι να «σκέφτεται» ο παντοδύναμος Κύριος μας, για τις ματαιώσεις των Αγίων Τους περιφορών, για τα άδεια καθίσματα, τα δακρυσμένα, τα διωγμένα αναίτια από τους ναούς, πονεμένα Τους παιδιά.

Περαιτέρω αναρωτιέμαι αν μπορεί άνθρωπος να χωρίσει τα παιδιά από Εκείνον τον Πατέρα που για να τα ελευθερώσει, έδωσε το ίδιο Του το αίμα, σταυρώθηκε, πλήρωσε λύτρο τον Υιό Του.
Μπορεί κάποιος να διαχωρίσει τα μέλη από την κεφαλήν;

Οι Άγιοι μας ολοζώντανοι χαίρονται, πονάνε, δια των Αγίων τους εικόνων, που είναι πλήρεις χάριτος και ενεργείας, μυροβλύζοντας, δακρύζοντας και «ο μη γένοιτο», ματώνοντας.

Περίλυπος εστίν η ψυχή μου έως θανάτου… και η ψυχή μου τον Άδη αγγίζει...
Ποιο είναι άραγε το «μυστικό σχέδιο» του Αγίου Θεού;
Πιστεύω και ομολογώ εσένα Χριστέ μου.
Ο Δέσποτα εξεγέρθητι ο τοις πεσούσι παρέχων Ανάσταση... δείξε μας γρήγορα την ανάσταση μας!

Σημείωση:
Ο «οίκος Του Θεού» ανήκει στον ιδιοκτήτη Του ο οποίος τον εμπιστεύτηκε (τον οίκο Του) στους αρχιερείς Του να τον διαφυλάξουν και να προστατεύσουν τα παιδιά Του μέχρι θανάτου.
Πως γίνεται λοιπόν να μας πετάτε έξω από τον Άγιο οίκο Του Πατέρα Θεού.

Απαιτούμε να ανοίξει ο οίκος του Πατέρα μας Θεού, τηρουμένων ευλαβικώς των όρων υγιεινής και σεβόμενοι τους νόμους του νόμους της πολιτείας!

Μαρίνα Γλύνη