Οι ῞Αγιοι Μάρτυρες Πέτρος, Διονυσία, 'Ανδρέας, Παύλος, Χριστίνα, 'Ηράκλειος, Παυλίνος και Βενέδιμος, εμαρτύρησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Δεκίου (249-251 μ.Χ.).

Eις τον Πέτρον.
Bληθείς ο Πέτρος των τροχαντήρων μέσον,
Ζωής παρήκε τους τροχούς της αστάτου.

Eις τον Παύλον, Διονύσιον, και Aνδρέαν.
Tρεις συντρίβουσι πίστεως στερρούς λίθους,
Παύλον Διονύσιον Aνδρέαν λίθοις.

Ο Πέτρος καταγόταν από τη Λάμψακο και, όταν τον οδήγησαν μπροστά στον άρχοντα της ‘Αβύδου Δέκιο, για να θυσιάσει στην ‘Αφροδίτη, εκείνος αντίθετα, ομολόγησε με παρρησία τον Χριστό. Τότε εβασανίσθηκε σκληρά και τελικά παραδόθηκε στο δήμιο.

‘Ο Παύλος και ο ‘Ανδρέας κατάγονταν από τη Μεσοποταμία και συνυπηρετούσαν στο στρατό του Δεκίου υπό τον στρατηγό Δάκνο. ῞Οταν επισκέφθηκαν την ‘Αθήνα, επληροφορήθησαν για τη χριστιανική πίστη, κατηχήθηκαν και εβαπτίσθηκαν Χριστιανοί, καταγγέλθηκαν, συνελήφθησαν με τον Διονύσιο και την παρθένο Χριστίνα και ομολόγησαν με θάρρος την πίστη τους στον Κύριο. ῎Ετσι υπέστησαν τον διά λιθοβολισμού θάνατο, ενώ ‘Αγία Χριστίνα αποκεφαλίσθηκε.

Οι ῞Αγιοι ‘Ηράκλειος, Παυλίνος και Βενέδιμος κατάγονταν από την ‘Αθήνα. ‘Εκεί αγωνίζονταν σκληρά κατά της πλάνης των ειδώλων και των φιλοσόφων, οι οποίοι επολεμούσαν τη Χριστιανική πίστη. Μετά από καταγγελία συνελήφθησαν, εβασανίσθηκαν και οδηγήθηκαν ενώπιον του άρχοντος της πόλεως των ‘Αθηνών, ο οποίος τους συνεβούλευσε να επιστρέψουν στην ειδωλολατρία. ‘Εκείνοι αρνήθηκαν και τελικά αποκεφαλίσθηκαν δίδοντας την ιδική τους μαρτυρία Χριστού.

Τύπος εορτής: Σταθερή. Εορτάζει στις 18 Μαΐου εκάστου έτους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.