Ανάμεσα στη χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας υπάρχουν και πολλοί βασιλείς, αυτοκράτορες και μέλη των ανακτόρων, οι οποίοι δεν αλλοτριώθηκαν από την εξουσία. Ενέταξαν την εγκόσμια δόξα στη δόξα του Θεού και στη διακονία της Εκκλησίας. Γι’ αυτό και ανακηρύχτηκαν άγιοι για την προσφορά τους στο εκκλησιαστικό σώμα. Μια από αυτούς υπήρξε και η αγία Πουλχερία, η ευσεβής Αυγούστα του Βυζαντίου.

Άγιοι Μαρκιανός και Πουλχερία οι βασιλείς – Εορτή 17 Φεβρουαρίου

Αυτοκρατορικό ζεύγος του Βυζαντίου, που αγιοποιήθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Χριστιανική Εκκλησία. Η μνήμη τους τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μαρκιανός και Πουλχερία.

Η Πουλχερία ήταν κόρη του αυτοκράτορα Αρκαδίου (395-408) και της Ευδοκίας και αδελφή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ του Μικρού (408-450). Όταν το 429, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριος παρουσίασε τη γνωστή αίρεσή του, ο Θεοδόσιος τάχθηκε με το μέρος του. Όχι όμως και η Πουλχερία, που έπεισε τον αδελφό της να συγκαλέσει την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο (431) και να καταδικάσει τις δοξασίες του Νεστόριου, που δεχόταν τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού, τη θεϊκή και την ανθρώπινη, και όχι την ενιαία και ασύγχυτη φύση του Θεανθρώπου.

Η Πουλχερία παντρεύτηκε τον Μαρκιανό, ο οποίος διαδέχθηκε τον αδελφό της Θεοδόσιο στον βυζαντινό θρόνο το 450. Τον επόμενο χρόνο ο Μαρκιανός συγκάλεσε την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα, η οποία καταδίκασε την αίρεση του Ευτυχούς, που δίδασκε ότι η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε πλήρως την ανθρώπινη (Μονοφυσιτισμός).

Η Πουλχερία πέθανε το 453 και ο Μαρκιανός το 457.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.