Οι Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος οι νοτάριοι - 25 Οκτωβρίου: Ο βίος, η σταθερότητα στο ορθόδοξο δόγμα, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων. Άριστα σπουδαγμένοι και οι δύο άγιοι υπήρξαν συνήγοροι θαρραλέοι της ορθόδοξης αλήθειας.

Χριστοῦ καλάμους τοὺς Νοταρίους νόει, Εἰς αἷμα τὸ σφῶν ἐκ ξίφους βεβαμμένους. Πέμπτῃ Μαρκιανὸν τάμον εἰκάδι Μαρτύριόν τε.

Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος οι νοτάριοι και Μάρτυρες.

Εορτολόγιο: 25 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων.

Ο βίος, η σταθερότητα στο ορθόδοξο δόγμα, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων, από τον Αρχιμανδρίτη του Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Ποιοι γιορταζουν σημερα

Γιορτή σήμερα: Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος.

Απολυτίκιον Αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου

Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Ζῆλον ἔνθεον ἀναλαβόντες, ἠμαυρώσατε Ἀρείου πλάνην ὁμοούσιον Τριάδα κηρύττοντες, Μαρκιανὲ καὶ θέοφρων Μαρτύριε, ὀρθοδοξίας οἱ ἄσειστοι πρόβολοι, θεῖοι μάρτυρες, Χριστῷ τῷ Θεῷ πρεσβεύσατε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

LIVE ο βίος, η σταθερότητα στο ορθόδοξο δόγμα, το μαρτύριο και το Απολυτίκιο του Αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου των νοταρίων, από τον Αρχιμανδρίτη του Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος – 25 Οκτωβρίου

Οι Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος ήταν νοτάριοι και γραμματικοί του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παύλου του ομολογητή, στα χρόνια του Αρειανού βασιλέως Κωνσταντίου (337 – 349 μ.Χ.). Άριστα σπουδαγμένοι και οι δύο, υπήρξαν συνήγοροι θαρραλέοι της ορθόδοξης αλήθειας.

Όταν ο Πατριάρχης Παύλος δεν δέχθηκε να συμφωνήσει με τους Αρειανούς, εξορίστηκε από το βασιλιά στην Αρμενία και πνίγηκε από τους εκεί Αρειανούς. Τότε οι δύο Άγιοι έμειναν πιστοί στον ποιμένα τους και σταθεροί στο ορθόδοξο δόγμα. Διότι πάντα στο μυαλό τους κυριαρχούσε ο λόγος του Κυρίου:

ἐὰν ὐμεῖς μείνητε ἐν τῷ λόγῳ τῷ ἐμῷ, ἀληθῶς μαθηταί μου ἔστε (Ευαγγέλιο Ιωάννη, η’ 31).

Αν, δηλαδή, εσείς, μείνετε στερεοί στη διδασκαλία μου, λέει ο Κύριος, τότε πράγματι είσθε και αληθινοί μαθητές μου. Οι Άγιοι Μαρκιανός και ο Μαρτύριος το απέδειξαν περίτρανα αυτό, όταν συνελήφθησαν από τον αυτοκράτορα. Ομολόγησαν με θάρρος μπροστά του την αληθινή πίστη και ήλεγξαν αυτόν για τις παρανομίες του. Τότε, διατάχθηκε και τους σκότωσαν με μαχαίρι.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.