Ο Άγιος Κυπριανός έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καρχηδόνας. Ως ειδωλολάτρης υπήρξε διάσημος μάγος της εποχής του και σύμφωνα με κάποιους βιογράφους του επικοινωνούσε με τον Σατανά. Η Αγία Ιουστίνη καταγόταν από την Αντιόχεια και αρχικά ήταν ειδωλολάτρισσα.

Άγιοι Κυπριανός και Ιουστίνη: Tι γιορτάζει η εκκλησία μας στις 2 Οκτωβρίου

Όταν όμως άκουσε για τον Χριστό από έναν διάκονο, πίστεψε σε Αυτόν και βαπτίστηκε χριστιανή. Ένας νέος, ονόματι Αγλαΐδας, την ερωτεύθηκε παράφορα, όμως εκείνη τον απέκρουσε, γιατί ήθελε να αφιερώσει τη ζωή της στον Ιησού Χριστό.

Ο Αγλαΐδας τότε στράφηκε στον Κυπριανό, προκειμένου με την δύναμη των πονηρών πνευμάτων να κάνει δική του την Ιουστίνη. Μόλις ο Κυπριανός αντιλήφθηκε ότι τα μάγια του ήταν ανίσχυρα μπροστά στην Αγία, έκαψε τα ειδωλολατρικά βιβλία και βαπτίστηκε χριστιανός. Αργότερα ο λαός τον εξέλεξε Επίσκοπο Καρχηδόνας.

Από την θέση του Επισκόπου επέδειξε αποστολικό ζήλο και χειροτόνησε την Ιουστίνη διακόνισσα και ηγουμένη.

Όταν ξεκίνησαν από τον βασιλιά Δέκιο διωγμοί κατά των χριστιανών, οι Άγιοι οδηγήθηκαν μπροστά του και ομολόγησαν την πίστη τους στο Χριστό, με συνέπεια να υποστούν φρικτά βασανιστήρια και εν τέλει να θανατωθούν με αποκεφαλισμό.

Σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, ο Κυπριανός και η Ιουστίνη είναι οι Άγιοι στους οποίους προσεύχονται οι πιστοί που θεωρούν ότι έχουν «χτυπηθεί» από τη μαγεία.

Μέρος της Κάρας του Αγίου Κυπριανού βρίσκεται στον ομώνυμο Ναό Μένικου Λευκωσίας. Η Κάρα της Αγίας Ιουστίνης βρίσκεται στη Μονή Παναχράντου Άνδρου. Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη τους στις 2 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείας πίστεως, τὴ φωταυγεία, σκότος ἔλιπες, τῆς ἀσεβείας, καὶ φωστὴρ τῆς ἀληθείας γεγένησαι ποιμαντικῶς γὰρ φαιδρύνας τὸν βίον σου, Κυπριανὲ τὴ ἀθλήσει δεδόξασαι. Πάτερ Ὅσιε, τὸν Κτίστην ἠμὶν ἰλέωσαι, ὁμοὺ σὺν Ἰουστίνη τὴ Θεόφρονι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.