Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι: Εκείνη την εποχή ήτανε μια γυναίκα, ονομαζόμενη Παλλαδία, η οποία έπασχε από μία άγνωστη αρρώστια και ήταν κατάκοιτη πολλά χρόνια, ώστε δεν μπορούσε πια να κινηθεί καθόλου. Τη δυστυχισμένη αυτή οι άγιοι τη γιάτρεψαν αμέσως, ώστε φαινόταν σαν να μην είχε αρρωστήσει καθόλου στη ζωή της.

     Αυτή, από τη μεγάλη της χαρά, θέλοντας να ανταμείψει τους αγίους για τη θαυματουργία τους, αλλά μην έχοντας τα μέσα να τους κάνει ένα πλούσιο δώρο, γιατί ήταν πολύ φτωχή, πήρε τρία αυγά που είχε όλα κι όλα στο φτωχικό της και τα έφερε σαν ένα ελάχιστο δείγμα της μεγάλης της ευγνωμοσύνης. Εκείνοι, όμως, έχοντας ως αρχή να μην παίρνουν ποτέ κανένα δώρο από τους αρρώστους που γιάτρευαν, ούτε καμία άλλη οποιαδήποτε αμοιβή, αρνήθηκαν να δεχτούν τα τρία αυγά και έδιωξαν τη φτωχή γυναίκα, συμβουλεύοντάς την να ακολουθεί τον δρόμο του Θεού.

     Όταν είδε η φτωχιά γυναίκα πως οι άγιοι δεν δέχτηκαν το ταπεινό της δώρο, λυπήθηκε πολύ. Παραφύλαξε, λοιπόν, και μόλις βρήκε μόνο του τον άγιο Δαμιανό, τον μικρότερο από τους αδελφούς, τον έπιασε και του είπε κλαίγοντας:

     –Γιατί μου φερθήκατε έτσι; Γιατί με διώξατε σαν νά ’μουν καμιά καταραμένη; Δεν δεχτήκατε το δώρο μου, επειδή ήταν τόσο φτωχικό; Κι όμως, εγώ η δυστυχισμένη, αυτό είχα, αυτό και σας έδωσα. Σε εξορκίζω στο όνομα του Θεού, που Τον πιστεύω κι εγώ όπως κι εσύ, να μη θελήσεις να με πικράνεις, αλλά να δεχτείς το ελάχιστο αυτό δώρο, σαν δείγμα της μεγάλης μου ευγνωμοσύνης απέναντί σας.

Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι: Εορτή 1 Νοεμβρίου

     Ακούγοντας αυτά τα λόγια ο άγιος Δαμιανός, τη λυπήθηκε και στο τέλος δέχτηκε να πάρει τα τρία αυγά. Λίγες μέρες αργότερα, διηγήθηκε την όλη υπόθεση στον αδελφό του, τον άγιο Κοσμά, ότι δηλαδή τον συνάντησε η γυναίκα που είχαν γιατρέψει και τον εξόρκισε να δεχτεί το δώρο της και ότι στο τέλος εκείνος τη λυπήθηκε και το πήρε.

     Μόλις άκουσε αυτή την εξέλιξη ο άγιος Κοσμάς στενοχωρήθηκε πολύ και με δάκρυα στα μάτια άρχισε να ελεεινολογεί τον αδελφό του, ότι παρασύρθηκε κι έπεσε σε μια μεγάλη αμαρτία, στο πάθος της φιλαργυρίας. Και, μάλιστα, περισσότερο θύμωσε και τον κατηγορούσε ότι παρέβη τη ρητή συμφωνία τους, το να μη δέχονται ποτέ κανένα δώρο, ούτε και καμιά ανταμοιβή για τις θεραπείες που έκαναν. Τόσο πολύ είχε στενοχωρηθεί ο άγιος, τόσο είχε πικραθεί, μην κατανοώντας τον σκοπό του αγίου Δαμιανού, ότι δηλαδή είχε δεχτεί το πενιχρό δώρο μόνο και μόνο για να μη κακοκαρδίσει τη δυστυχισμένη γυναίκα, αλλά νομίζοντας ότι το πήρε σαν ανταμοιβή για τη θεραπεία που της έκαμαν.

     Ο μεγαλοδύναμος Θεός όμως, που ξέρει τα πάντα και τίποτε δεν Του διαφεύγει, ήξερε πολύ καλά και την πρόθεση του αγίου Δαμιανού και γι’ αυτό δεν άφησε τον άγιο Κοσμά να είναι πολύ καιρό θυμωμένος εναντίον του αδελφού του. Αλλά μια νύχτα παρουσιάστηκε στο όνειρό του και του φανέρωσε όλη την αλήθεια για το πώς και γιατί φέρθηκε έτσι ο αδελφός του. Μετά από αυτή την πληροφορία που έλαβε ο άγιος Κοσμάς, συμφιλιώθηκε αμέσως με τον αδελφό του.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.