Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία: Ο Άγιος Χρύσανθος έζησε την περίοδο που αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Νουμεριανός. Καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν γιος επιφανούς ειδωλολάτρη.

Άγιοι Χρύσανθος και Δαρεία: Tι γιορτάζει η ΕΚΚΛΗΣΙΑ μας σήμερα 19 Μαρτίου

Ο Άγιος δεν ασπάστηκε τα είδωλα αλλά κατηχήθηκε στον χριστιανισμό και έλαβε το άγιο Βάπτισμα. Μόλις ο πατέρας του πληροφορήθηκε το γεγονός, προσπάθησε να τον μεταπείσει και αποφάσισε να τον παντρέψει με μία Αθηναία ειδωλολάτρισσα, ονόματι Δαρεία.

Όμως, ο Χρύσανθος κατάφερε με την κατήχηση να πείσει τη Δαρεία να ασπαστεί τον χριστιανισμό.

Το ζεύγος επιδόθηκε στη διάδοση του Λόγου του Θεού και αυτό είχε ως συνέπεια να οδηγηθούν στον διοικητή Κλαύδιο και να υποστούν φρικτά βασανιστήρια.

Όμως, οι Άγιοι έμειναν ακλόνητοι στη πίστη τους, γεγονός που προκάλεσε τον θαυμασμό του Κλαύδιου, ο οποίος πίστεψε στο Χριστό μαζί με την οικογένειά του. Τελικά, ο Χρύσανθος και η Δαρεία ρίχτηκαν σε λάκκο και θάφτηκαν ζωντανοί. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη τους στις 19 Μαρτίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Οἱ Μάρτυρές σου Κύριε, ἐν τῇ ἀθλήσει αὐτῶν, τὸ στέφος ἐκομίσαντο τῆς ἀφθαρσίας, ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· σχόντες γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλον· ἔθραυσαν καὶ δαιμόνων τὰ ἀνίσχυρα θράση. Αὐτῶν ταῖς ἱκεσίαις Χριστέ ὁ Θεός, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.