Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος: Και πάλι αξιωνόμαστε με την χάρη του Θεού να εορτάσουμε την μνήμη δύο Πατέρων της Εκκλησίας μας οι οποίοι αν και έζησαν μπροστά από πολλά χρόνια, εντούτοις φωτίζουν και σήμερα σαν αστέρια τις καρδιές των πιστών που τιμούν την εορτή τους. Αθανάσιος και Κύριλλος.

Δύο ονόματα που είναι τόσο γνωστά. Δύο φυσιογνωμίες που στα πρόσωπά τους η Ορθοδοξία βρήκε τους υπερασπιστές της, τους αγωνιστές της, τους στύλους της.

Δύο Ιεράρχες που αγάπησαν τον Θεό και την Ορθοδοξία, μέχρι σημείου να υποστούν διωγμούς, θλίψεις, στερήσεις, ταπεινώσεις, ατιμώσεις, αφιερώνοντας όλη τους την ζωή στην διαποίμανση των λογικών προβάτων του Χριστού, σύμφωνα με τα πρότυπα που ο ίδιος ο καλός Ποιμένας καθιέρωσε.

Αγωνίστηκαν σαν ένας άνθρωπος

Αν προσπαθήσουμε να χωρίσουμε αυτούς τους δύο Πατέρες και να τους απομονώσουμε μεταξύ Τους σίγουρα θα είναι σαν να προσπαθούμε να χωρίσουμε έναν άνθρωπο στα δύο, αφού Αθανάσιος και Κύριλλος ήταν μεν δύο ξεχωριστές προσωπικότητες αλλά αγωνίσθηκαν σαν ένας άνθρωπος για έναν σκοπό, την δογματική υποστήριξη της Ορθοδοξίας. Ο Αθανάσιος γίνεται υπέρμαχος του Αρείου ο οποίος θεωρούσε το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος κτίσμα όπως ο άνθρωπος, και όχι Θεό. Και ο Κύριλλος, υπέρμαχος της Παναγίας, αφού πολέμησε εκείνους που διαστρέβλωναν τα λεπτά νοήματα της Αγ. Γραφής και προσέβαλαν την αειπαρθενία της Θεοτόκου. Ψηλαφώντας την ζωή των Αγίων Πατέρων που εορτάζουμε θα δούμε ότι αυτοί υπήρξαν, καλοί Ποιμένες, αγωνιστές Ιεράρχες, άξιοι Λειτουργοί του αγ. Θυσιαστηρίου, σοφοί διδάσκαλοι της Οικουμένης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο: Άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος: οι διδάσκαλοι της Οικουμένης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.