Άγιοι Ανάργυροι: Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός ήταν ανάργυροι και θαυματουργοί άγιοι. Αδελφοί κατά σάρκα αλλά και κατά πνεύμα, γεννήθηκαν στη Μικρά Ασία, από ειδωλολάτρη πατέρα και χριστιανή μητέρα. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους, η μητέρα τους Θεοδότη αφιερώθηκε με όλες τις δυνάμεις της στη μόρφωση και στην ανατροφή τους, ώστε να γίνουν αληθινοί χριστιανοί. Ο Θεός τη βοηθούσε και οι γιοί της αύξαναν πνευματικά σαν ώριμοι γλυκείς καρποί, οι οποίοι αναδείχθηκαν λύχνοι φαεινοί για τον κόσμο.

Άγιοι Ανάργυροι: Εορτή 1 Νοεμβρίου

Άριστα καταρτισμένοι στην επιστήμη της ιατρικής, πρόσφεραν αναργύρως τις ιατρικές υπηρεσίες τους στους πάσχοντες , θεραπεύοντας όχι με φάρμακα, αλλά με την επίκληση του ονόματος του Ιησού Χριστού. Τους αποκαλούσαν «αναργύρους» ιατρούς, διότι θεράπευαν χωρίς να παίρνουν χρήματα, εκπληρώνοντας έτσι την εντολή του Χριστού Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε ( Ματθ. 10, 9 ) .

Τόσο απαρέγκλιτη ήταν η απόφασή τους να θεραπεύουν δωρεάν ανθρώπους , που κάποτε ο Κοσμάς θύμωσε υπερβολικά, επειδή ο Δαμιανός είχε δεχθεί τρία αυγά από μια γυναίκα, ονόματι Παλλαδία, και έδωσε οδηγία να μην τον θάψουν μαζί με τον αδελφό του Δαμιανό! Στην πραγματικότητα , ο άγιος Δαμιανός δεν είχε δεχθεί τα τρία αυτά αυγά ως αμοιβή για τη θεραπεία της πάσχουσας Παλλαδίας, αλλά επειδή η γυναίκα τον είχε ορκίσει στο όνομα της αγίας Τριάδας να τα δεχθεί. Μολαταύτα, μετά τον θάνατό τους στην πόλη Φερεμάν, ετάφησαν μαζί σύμφωνα με αποκάλυψη από τον Θεό.

Οι άγιοι αυτάδελφοι Κοσμάς και Δαμιανός υπήρξαν μεγάλοι θαυματουργοί, τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους όσο και μετά τον θάνατό τους.

Κάποτε, ένα φίδι γλίστρησε μέσα στο στόμα ενός χωρικού ο οποίος κοιμόταν και έφτασε μέχρι το στομάχι του. Ο άτυχος άνδρας θα είχε πεθάνει μέσα σε φρικτούς πόνους , αν δεν επικαλούνταν την τελευταία στιγμή τη βοήθεια των αγίων Κοσμά και Δαμιανό.

Ο Κύριος δόξασε για πάντα στον ουρανό τη θαυματουργία των αγίων αυτών, οι οποίοι με την πίστη, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία τους Τον δόξασαν επί της γης.

Δημοσιεύματα σε επιστημονικά ιατρικά περιοδικά, ξένα και ελληνικά· αποδίδουν στους άγιους Κοσμά και Δαμιανό την πρώτη μεταμόσχευση ποδιού, όταν «ακρωτηρίασαν ενός ανδρός το κάτω άκρον, το οποίον έπασχεν από γάγγραιναν και το αντικατέστησαν με ενός άλλου υγιούς Άραβος, ο όποιος μόλις είχε πεθάνει».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.