Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα: Οι Άγιοι Μάρτυρες Αλέξανδρος και Αντωνίνα κατάγονταν από την πόλη των Κοδράμων η Κροδάμων η Καρδάμων και είναι άγνωστο πότε άθλησαν. Από αυτούς η Αντωνίνη, αφιερωθείσα στον Χριστό, διήγε βίο σώφρονα, λατρεύουσα τον Θεό και καταγινομένη σε αγαθοεργίες και ελεημοσύνες, ελκύοντας διά των έργων και των λόγων της ειδωλολάτριδες γυναίκες προς τον Χριστιανισμό.

Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα: ο βίος των Αγίων που εορτάζουν στις 10 Ιουνίου

Για τη θεοφιλή αυτή δράση της καταγγέλθηκε στον ηγεμόνα Φήστο και εκλείσθηκε σε οίκο ανοχής προς διαφθορά, επειδή ομολόγησε το Όνομα του Κυρίου. Εκεί παρέμεινε επί τρεις ημέρες νηστική και στη συνέχεια οδηγήθηκε εκ νέου ενώπιον του ηγεμόνος.

Εμμένουσα όμως στην ομολογία της, αφού εμαστιγώθηκε σκληρά, εκλείσθηκε και πάλι στο διαφθορείο. Πληροφορηθείς το γεγονός αυτό ο νεαρός Χριστιανός Αλέξανδρος, ο οποίος έτρεφε μεγάλη εκτίμηση προς την Αντωνίνη για τον όσιο βίο και τα θεία χαρίσματά της, προσήλθε στο διαφθορείο και υπό το πρόσχημα ακολάστου δήθεν πράξεως, ευρήκε την Αντωνίνη.

Αμέσως την έντυσε με το χιτώνά του, εκάλυψε την κεφαλή της και την εφυγάδευσε. Μετά από λίγο όμως προσήλθαν μεθυσμένοι στρατιώτες, που εστάλησαν από τον ηγεμόνα, για να επιτύχουν βίαια την ατίμωση της Αντωνίνης. Αντ’ αυτής όμως ευρήκαν τον Αλέξανδρο. Εξοργισθέντες οι στρατιώτες, αφού εκακοποίησαν τον Αλέξανδρο, τον οδήγησαν δεμένο ενώπιον του Φήστου, προς τον οποίο ο Μάρτυς ομολόγησε τη φυγάδευση της Αντωνίνης από αυτόν και του εξήγησε τους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν στην πράξη του.

Έξαλλος από θυμό ο ηγεμόνας διέταξε τη σκληρή μαστίγωση του Αλεξάνδρου και την πάση θυσία ανεύρεση της Αντωνίνης, η οποία συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του Φήστου. Ο άρχοντας διέταξε και τους απέκοψαν τα άκρα των χειρών και των ποδών. Στην συνέχεια άλειψαν τους Μάρτυρες με πίσσα και έρριψαν αυτούς μέσα σε λάκκο με φωτιά, όπου και ευρήκαν μαρτυρικό θάνατο.
Τα λείψανά τους μεταφέρθηκαν αργότερα στην Κωνσταντινούπολη και κατετέθησαν στη μονή Μαξιμίνου, όπου και ετελείτο η Σύναξις αυτών.

Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα: Τιμώνται από την εκκλησία στις 10 Ιουνίου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.