Εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, ο Πρωτοσύγκελλος τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Καθηγούμενος τής Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιμ. κ. Ιωάννης, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2020-2021, τέλεσε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, τον καθιερωμένο αγιασμό στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, το αρχαιότερο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης τής Κύπρου και το παλαιότερο απ΄ όλα τα εκπαιδευτήριά της. Στο χώρο όπου λειτουργούσε η σχολή, γνωστή ως «Ελληνομουσείον» (1753), ιδρύθηκε το 1812 νέο σχολείο από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, που ονομάστηκε «Ελληνική Σχολή».

Με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου το 1893, όταν η Κύπρος βρισκόταν κάτω από την εξουσία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, το σχολείο εξελίχθηκε σε εξατάξιο Γυμνάσιο. Αυτό αναγνωρίσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση ως ισότιμο με τα σχολεία Μέσης Παιδείας της Ελλάδας και το 1896 μετονομάστηκε σε Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Μετά το πέρας του αγιασμού, ο π. Ιωάννης ανέγνωσε την εγκύκλιο τού Μακαριωτάτου με την ευκαιρία τής έναρξης τής νέας σχολικής χρόνιας, μέσα από την οποία ο Προκαθήμενος τής Εκκλησίας Κύπρου απηύθυνε νουθεσίες και παροτρύνσεις προς τη μαθητιώσα νεολαία, ώστε να είναι έτοιμη να δεχθεί τη γνώση που της παρέχει το σχολείο, αξιοποιώντας την πρώτιστα στη διαμόρφωση ενός σωστού και υγιούς χαρακτήρα.

«Τα καλύτερα και τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής σας τα διανύετε τώρα, αγαπητοί νέοι και νέες. Στην προσπάθειά σας αυτή, άξονας όλων των ενεργειών σας, ας είναι πάντοτε η καλλιέργεια μιας χρηστής και ενάρετης προσωπικότητας, μέσω της μαθησιακής σας κατάρτισης και ανέλιξης… Και αν ακόμη περνάτε μέσα από δυσκολίες και αντιμετωπίζετε προβλήματα ο Χριστός αποτελεί πηγή θάρρους και δύναμης. Να εκζητείτε πάντοτε τη βοήθειά Του μέσω των θερμών προσευχών σας και αυτός σίγουρα θα σας ενδυναμώνει. Ο ίδιος μάς προέτρεψε με πατρική αγάπη «Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν».

Εν κατακλείδι, ο Μακαριώτατος, διά στόματος τού Πρωτοσυγκέλλου τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ευχήθηκε από καρδιάς καλή, εποικοδομητική, ευλογημένη και καρποφόρο σχολική χρονιά τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.