Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Αργολίδα, στο Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο του Αγίου στο Ναύπλιο την Τετάρτη 12 Ιουνίου τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Αναλήψεως χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεκταρίου.

Ακολούθησε Αγιασμός για τους λειτουργούς της Υγείας, κατά τον οποίο ευλογήθηκαν οι ιατρικές στολές.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο με Θέμα: «Ζεύξη Θεολογίας και ιατρικής στο έργο τον Αγίου Λουκά»

Ο ναός του Αγίου Λουκά στο Ναύπλιο φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνες της οικογένειας Σαουλίδη, Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Κάτω από το ναό βρίσκεται μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά καθώς και ιστορικά αρχεία από την ζωή και το έργο του.

Χτισμένος στην περιοχή Κριθαράκι Λευκακίων Ναυπλίου, αποτελεί ένα μοναδικό έργο τέχνης Ρωσικής και Ελληνικής τέχνης. Στις 27 Απριλίου 2014 μπήκε ο θεμέλιος λίθος. Ο Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του αγίου Λουκά (27 Ἀπριλίου1877) στις 29 Απριλίου 2017.

Ο εφημέριος του Ναού π. Δημήτριος Κρουσταλάκης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδας και τους ιερείς που τίμησαν τον Άγιο Λουκά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λουκάς ο Ιατρός, κατά κόσμο Βαλεντίν του Φέλιξ Βόϊνο-Γιασενέτσκι, γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της χερσονήσου Κριμαίας. Εκοιμήθη στις 11 Ιουνίου του 1961. Οι αρχές απαγόρευσαν την εκφορά του νεκρού με τα πόδια από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πράγμα που προκάλεσε τη λαϊκή αγανάκτηση ακόμα και των αλλόδοξων.

Τελικά οι αρχές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, η εκφορά έγινε στην κεντρική λεωφόρο της Συμφερούπολης και διήρκεσε τρεισήμισι ώρες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.