Με την Ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου το νέο σχολικό έτος 2018-2019. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Σητείας.

Αρχικά τέλεσε τον Αγιασμό στο Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.), ακολούθησε η τελετή του Αγιασμού στο παρακείμενο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) και τέλος ο Σεβασμιώτατος μετέβη και τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων στα δύο Γυμνάσια (1ο και 2ο) της πόλεως της Σητείας, που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα βόρεια του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στο βαρυσήμαντο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου προς τους μαθητές και τις μαθήτριες, το οποίο αναγνώσθηκε μετά την ακολουθία του Αγιασμού, επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Η σημερινή ημέρα, με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Είναι η αφετηρία μιας συνεχούς προσπάθειας για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής, που είναι απαραίτητα εφόδια στη ζωή σας. Η γνώση είναι αναγκαία για τον καταρτισμό σας, για να ακονίσετε το μυαλό σας και να περιηγηθείτε στον υπέροχο κόσμο της ανθρώπινης σκέψης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ η αρετή μορφώνει την ψυχή σας, τον μέσα άνθρωπο, και σας κάνει άρτιες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θαλερούς και άξιους αγωνιστές της ζωής.

Η Παιδεία, ως καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής, είναι η σημαντικότερη επένδυση για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας από τους τρεις Ιεράρχες και προστάτες της Παιδείας μας, προτρέπει: «Ποιήσατε δικαιοσύνης όπλον την παίδευσιν».

Κι αυτό, γιατί το σχολείο, εκτός από τη διαδικασία της μάθησης, διαπλάθει την ψυχή και τον χαρακτήρα και βοηθά στην ηθική θωράκιση του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο «το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο για γέμισμα, αλλά μια φωτιά για άναμμα».

Γι’ αυτό στον χώρο αυτό αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες, εμπλουτίζεται ο ψυχικός κόσμος με την αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία, και καλλιεργείται το αίσθημα τόσο της προσωπικής όσο και της συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης.

Σας προτρέπω, λοιπόν, να ξεκινήσετε το νέο σχολικό έτος με ζήλο, ενθουσιασμό και συστηματική μελέτη, στοχεύοντας στην πρόοδο και το συνεχές ανέβασμα, που είναι ο προορισμός του ανθρώπου.

Σε αυτόν τον αγώνα σας για την αληθινή μόρφωση έχετε συμπαραστάτες τους γονείς σας και καθοδηγητές τους καλούς και κατά πάντα άξιους Εκπαιδευτικούς σας, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, υπεύθυνα και φιλότιμα για να σας μεταλαμπαδεύσουν όχι μόνο τη γνώση αλλά και αξίες και ιδανικά».
Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Σητείας

Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Σητείας


Αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Σητείας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.