Μέσα σε ιδιαίτερα εγκάρδια ατμόσφαιρα το πρωί της Πέμπτης 8 Αυγούστου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό της έναρξης των μαθημάτων του πρώτου «Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού», το οποίο διοργανώνει το «Αγροτικό Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας-B.I.C. Κρήτης» και απευθύνεται σε όσους δεν έχουν ως μητρική τους γλώσσα την ελληνική αλλά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, ως Πρόεδρος του «Αγροτικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας-B.I.C. Κρήτης, καλωσόρισε με εγκάρδια λόγια τους τριάντα πρώτους μαθητές του «Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» στην Ιεράπετρα, «τη νοτιότερη πόλη της Ευρώπης και έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, μιας εκ των εννέα εκκλησιαστικών Επαρχιών της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως».

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό αποδέχθηκε την πρόταση του φιλολόγου καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πετάση για τη λειτουργία μιας ταχύρρυθμης σχολής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα σε επισκέπτες ή κατοίκους της Κρήτης να διδαχθούν τη γλώσσα μας και παράλληλα να έρθουν σε επαφή και να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία, την ελληνική παράδοση, τα τοπικά ήθη και έθιμα, και τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας και όλης της Κρήτης. Τέλος, ευχήθηκε καλά μαθήματα και η προσπάθεια αυτή να ευοδωθεί και να γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας, χαιρετισμό απηύθυνε η παρισταμένη Αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, η οποία συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, το «B.I.C. Κρήτης» και τον καθηγητή κ. Εμμ. Πετάση για την πρωτοβουλία εκμάθησης μιας τόσο πλούσιας γλώσσας, όπως είναι η ελληνική, και της γνωριμίας με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, ενώ επανέλαβε τη θέση της δημοτικής Αρχής ότι πάντοτε στηρίζει δράσεις που αφορούν την ανάξειξη του πολιτισμού μας, και ευχήθηκε καλή διαμονή στους σπουδαστές του θερινού σχολείου.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκη για την αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας και διένειμε στους σπουδαστές φάκελλο με εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για τις ιστορικές Μονές και Ναούς, τις φορητές βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες (φρέσκο) και τα σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας σε καρτ-ποστάλ, καθώς και έντυπο για τις θρησκευτικές διαδρομές της Κρήτης.

Στη συνέχεια, μετά από μια μικρή δεξίωση, ξεκίνησαν τα μαθήματα του σχολείου σε τέσσερα τμήματα επιπέδου (Α1, Α2, Β2, Γ1 ελληνομάθειας) στις σύγχρονες αίθουσες B.I.C. Κρήτης, στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, και θα διαρκέσουν έως τις 27 Αυγούστου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.