ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 2023 Live: ΟΡΘΡΟΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 4 Δεκεμβρίου - Άγιος Νικόλαος Πύλης Τρικάλων. Εκκλησία Live - Ιερά Ακολουθία Σαρανταλείτουργου Ζωντανά - Θεία Λειτουργία Αγίας Βαρβάρας Ζωντανά. Όρθρος Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας της Θαυματουργής Ζωντανά. Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Όρθρος της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος - Ευλογία και Προσευχή στην Αγία Βαρβάρα.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 στις 07.30 το πρωί. Σαρανταλείτουργο Χριστουγέννων Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023. Η Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς (Πολιούχος Δράμας και Προστάτιδα Πυροβολικού). Ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Ο Άγιος Σεραφείμ ο Νέος Ιερομάρτυρας. Ο Όσιος Κασσιανός ο Κύπριος.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Ο ΟΡΘΡΟΣ και η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τώρα live streaming – Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου της ενορίας Πύλης Τρικάλων – Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 07.30 – Η Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς η πολιούχος της πόλεως της Δράμας.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: Ακολουθία Όρθρου και Θείας Λειτουργίας της Αγίας Βαρβάρας της Θαυματουργής – Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων – Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 07.30. Σαρανταλείτουργο Χριστουγέννων 20η ημέρα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ LIVE: Ζωντανή μετάδοση Ιεράς Ακολουθίας Σαρανταλείτουργου Χριστουγέννων της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023 της εορτής της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος live streaming, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της ενορίας Πύλης Τρικάλων.

ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Πανηγυρική ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας της Θαυματουργής – Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 – Ώρα 07.30 – Εκκλησία Αγίου Νικολάου Τρικάλων – Όρθρος & Θεία Λειτουργία Αγίας Βαρβάρας. Ιερουργός π. Δημήτριος Κατσαρός.

Έθιμα Αγίας Βαρβάρας

Σύμφωνα με το θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης, όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν… ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ.

Από τότε η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της.

Έκτοτε, στις 4 του Δεκέμβρη κάθε χρόνο η πόλη μας τιμά τη μνήμη της πολιούχου της.

Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο ότι η Αγία Βαρβάρα εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών που τις φυλούσε από τη γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα «τυχερά» του γάμου τους.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για τον βίο και την εορτή με και τα καραβάκια των ευχών της Αγίας Βαρβάρας.

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Μαξιμιανού και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διοσκόρου ο οποίος ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως. Ο πατέρας της λόγω της σωματικής ωραιότητας της Αγίας, την φύλαγε κλεισμένη εντός πύργου.

Δεν γνωρίζουμε που διδάχθηκε τις χριστιανικές αλήθειες, καθώς ο πατέρας της ήταν φανατικός ειδωλολάτρης, λόγος για τον οποίο άλλωστε προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την πίστη της στον Τριαδικό Θεό. Ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, την πρόδωσε. Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να τις ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο αναλυτικά για τον βίο και την εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.