Πρόκληση θρησκευτικού παροξυσμού σε ορθόδοξους χριστιανούς τείνει να προκαλέσει η παρουσία στην Κύπρου ενός ιστορικού και ιερού κειμηλίου της Ορθοδοξίας. Της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Αγία Ζώνη με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειου μεταφέρθηκε από το Άγιο Όρος με κάθε λαμπρότητα και αναμένεται να προκαλέσει συνωστισμό πιστών. Στη Κύπρο το ιερό κειμήλιο θα γίνει δεκτό σε όλες σχεδόν τις Μητροπολιτικές περιφέρειες όπου οι πιστοί θα μπορούν να το προσκυνήσουν. Η Αγία Ζώνη που κατά την ορθόδοξη παράδοση ανήκει στην Παναγία, στην Κύπρο συνοδεύεται από τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ και η υποδοχής της, στο αεροδρόμιο Λάρνακας έγινε με τιμές αρχηγού κράτους. Η Αγία Ζώνη μεταφέρεται για δεύτερη φορά στην Κύπρο. Η πρώτη ήταν πριν 34 χρόνια.

Αρχιεπισκοπή και Μόρφου
Κατά την εδώ παρουσία της, η Αγία Ζώνη δεν θα μεταφερθεί για προσκύνημα σε δυο εκκλησιαστικές περιφέρειες. Στην Αρχιεπισκοπή και στη Μόρφου εξέλιξη η οποία έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σε σημείο μάλιστα να εκφράζονται απόψεις για διαφωνίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με την πρακτική περιφοράς ιερών λειψάνων. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε πως κατά της περιφοράς ιερών λειψάνων είχε ταχθεί δημόσια ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Πάφου. Διαφωνία που πήγαζε από την αντίληψη του Ιεράρχη ότι οι περιφορές ιερών κειμηλίων είχαν το στοιχείο της οικονομικής εκμετάλλευσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος
Η μη παρουσία της Αγίας Ζώνης στην Αρχιεπισκοπή φούντωσε στο παρασκήνιο απόψεις ότι ο Γεώργιος με τον τρόπο αυτό εκδήλωσε την διαφωνία του. Τα όσα λέγονται παρασκηνιακά διαψεύδουν εκκλησιαστικές πηγές που μίλησαν στην «Κ». Συγκεκριμένα απέδωσαν τη μη παρουσία της Αγίας Ζώνης στην Αρχιεπισκοπή σε λόγους προγραμματισμού. Οι ίδιες πηγές απορρίπτοντας τους ψιθύρους ότι πίσω από τη μη παρουσία της Αγίας Ζώνης κρύβονται οι κακές σχέσεις με τον Εφραίμ έλεγαν στην «Κ» πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως ο Αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αρχιεπισκοπή τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, τις επόμενες μέρες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.