Αγία Βαρβάρα: Η Αγία Βαρβάρα έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, την περίοδο που αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Μαξιμιανός.

Αγία Βαρβάρα: Τι γιορτάζουμε αύριο 4 Δεκεμβρίου

Πατέρας της ήταν ένας πλούσιος ειδωλολάτρης της περιοχής, ονόματι Διόσκουρος, ο οποίος ήθελε να την παντρέψει με έναν ομόθρησκό του. Η Αγία, όντας χριστιανή, αρνήθηκε, με συνέπεια ο Διόσκουρος να την καταγγείλει στις τοπικές αρχές.

Η Βαρβάρα βασανίστηκε με φρικτό τρόπο και τελικά αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο της τον πατέρα, ο οποίος τιμωρήθηκε για την πράξη του, πέφτοντας νεκρός από κεραυνό.

Η Αγία Βαρβάρα είναι πολιούχος της Δράμας, της Αργυρούπολης και του Ρεθύμνου και προστάτιδα του Πυροβολικού. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της βρίσκονται στις Μονές Χιλανδαρίου, Καρακάλου και Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της στις 4 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Ιερά Λείψανα:

Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Montecotini Ιταλίας.
Μέρος της Κάρας της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων.
Μέρος των Λειψάνων της Αγίας βρίσκεται στη ρωμαικοκαθολική Βασιλική του Αγ. Μάρκου Βενετίας, στη ρωμαιοκαθολική Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Τορτσέλλο Βενετίας και στο ρωμαιοκαθολικό Κάθεδρικό Ναό του Ριέτι Ιταλίας (*).
Μέρος της δεξιάς της Αγίας και ένας βραχίονας βρίσκεται στη Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στις Μονές Χιλανδαρίου, Καρακάλου και Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Προυσού Ευρυτανίας, στο ομώνυμο Προσκύνημα Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Βλαδιμήρου Κιέβου και στη Λαύρα Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’.
Βαρβάραν τὴν Ἁγίαν τιμήσωμεν· ἐχθροῦ γὰρ τὰς παγίδας συνέτριψε, καὶ ὡς στρουθίον ἐῤῥύσθη ἐξ αὐτῶν, βοηθείᾳ καὶ ὅπλῳ τοῦ Σταυροῦ ἡ πάνσεμνος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.