Η Αγία Βαρβάρα καταγόταν από την Ηλιούπολη της Συρίας και ήταν κόρη ενός πλούσιου ειδωλολάτρη, του Διόσκουρου. Έζησε τον 3ο με 4ο αιώνα, την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού.
Η Αγία Βαρβάρα είχε χάσει από νωρίς την μητέρα της και ο πατέρας της για να την προφυλάξει από τον έξω κόσμο, την φύλαγε σε ένα πύργο.
Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης της, κοιτούσε τη θέα από το παράθυρο της και έβλεπε τη φύση και άρχισε να αναζητά τον δημιουργό του κόσμου.
Σύντομα κατάλαβε ότι τα είδωλα που λάτρευε ο πατέρας της και στα οποία πρόσφερε θυσίες, δε μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει τον κόσμο που την περιέβαλε, γι’ αυτό αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στην αναζήτηση του Θεού.
Δείτε ακόμα: Αγία Αικατερίνη: Πότε γιορτάζει η Κατερίνα 2024
Ο Διόσκουρος αποφάσισε ότι γι’ αυτή την περίεργη συμπεριφορά της μπορεί να φταίει η απομόνωση της και γι’ αυτό της επέτρεψε να βγαίνει ελεύθερη από τον πύργο. Έτσι η Αγία Βαρβάρα γνώρισε στην πόλη φίλες χριστιανές και κρυφά από τον πατέρα της, που ήταν φανατικός ειδωλολάτρης, έγινε χριστιανή.
Κάποια στιγμή ο Διόσκουρος, λίγο πριν φύγει σε κάποιο ταξίδι, ζήτησε να χτιστεί ένα λουτρό στο χώρο διαμονής της κόρης του ώστε να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια. Η Αγία Βαρβάρα εκμεταλλευόμενη την απουσία του πατέρα της ζήτησε να δημιουργηθούν τρία παράθυρα αντί για δύο που ήταν αρχικά στα σχέδια, σαν σύμβολο της Αγίας Τριάδας.
Όταν ο Διόσκουρος επέστρεψε από το ταξίδι του και είδε τα παράθυρα, η Αγία Βαρβάρα του έδωσε εξηγήσεις ομολογώντας την πίστη της. Ακούγοντας αυτά τα λόγια ο Διόσκουρος εξεμάνη και άρπαξε το σπαθί του και το έστρεψε προς την Αγία. Τότε η Αγία παρθένος έτρεξε να ξεφύγει και κρύφτηκε σε μια σπηλιά σε ένα κοντινό λόφο.
Ο πατέρας της έψαχνε μάταια να την βρει, μέχρι που πρόδωσε ένας βοσκός την κρυψώνα της. Αφού την βρήκε, την παρέδωσε στον Έπαρχο της πόλης Μαρκιανό καταγγέλλοντας την ως χριστιανή.
Ο Μαρτιανός αρχικά την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να αλλάξει την πίστη της, αλλά κάθε βράδυ οι πληγές της επουλώνονταν θαυμαστά και κάθε πρωί που οι πληγές της είχαν εξαφανιστεί την υπέβαλαν σε φρικτότερους βασανισμούς.
Τότε ο Μαρκιανός ζήτησε τον αποκεφαλισμό της, και μάλιστα την ποινή την εκτέλεσε ο ίδιος της ο πατέρας, αφού ήταν επιθυμία του.
Άγια Βαρβάρα 2024: Πότε γιορτάζει η Βαρβάρα
Η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου που φέτος πέφτει ημέρα Τετάρτη.
Θεωρείται προστάτιδα του Πυροβολικού Σώματος Στρατού και η εορτή της καθιερώθηκε ως επίσημη εορτή αυτού του στρατιωτικού σώματος.
Η Αγία επίσης συνδέθηκε με την θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων και περισσότερο της ευλογιάς και θεωρείται ως προστάτης όσων υποφέρουν από τέτοια νοσήματα αλλά και των Νοσοκομείων που περιθάλπουν τέτοιους ασθενείς.
Ακόμα η Αγία θεωρείται προστάτης των πυροσβεστών, των τυφεκιοφόρων, των μεταλλορύχων, των αρχιτεκτόνων, των βιβλιοθηκαρίων, των λατόμων, των οικοδόμων, των στρατιωτικών μηχανικών, των μαθηματικών, των σταφιδεργατών, των ναυτεργατών.
Εξαιρετικώς όμως τιμάται ως προστάτης των παρθένων, των ετοιμοθανάτων-ψυχορραγούντων και όσων εργάζονται με κίνδυνο αιφνιδίου και βιαίου θανάτου.