Αγία Τατιανή: Η Αγία Τατιανή γεννήθηκε και έζησε στη Ρώμη. Ο πατέρας της ήταν ύπατος επί της εποχής του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου του Σεβήρου (222-235 μ.Χ.).

Αγία Τατιανή: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας αύριο 12 Ιανουαρίου

Η Αγία Τατιανή ήταν ήδη χριστιανή και είχε διατελέσει μαθήτρια του Αποστόλου Πέτρου αλλά και του Αποστόλου Παύλου. Είχε το εκκλησιαστικό αξίωμα της διακόνισσας. Η καταγωγής της και ο ζήλος με τον οποίο εκτελούσε τα καθήκοντα, έδωσαν στην Τατιανή εξέχουσα θέση μεταξύ των Χριστιανών. Οι Εθνικοί όμως δεν μπορούσαν να δεχθούν το γεγονός ότι μια Ρωμαία απαξιούσε τις συνήθειές τους και περιφρονούσε τα είδωλα, για να υπηρετεί τους Χριστιανούς.

Όταν διατάχθηκε δίωξη των Χριστιανών επί αυτοκράτορος Σεβήρου, η Τατιανή συνελήφθη και είπε ότι ήταν Χριστιανή. Μαζί με τον αυτοκράτορα μπήκαν σε ένα ειδωλολατρικό ναό. Εκεί η Τατιανή έριξε τα ξύλινα αγάλματα των θεών στο έδαφος. Μετά από αυτο την βασανίζουν, την χτυπούν και της ξυρίζουν το κεφάλι, την κρεμούν και την ρίχνουν στη φωτιά. Εκείνη αντέχει και εξοργίζει. Την ρίχνουν σε άγρια θηρία που δεν την βλάπτουν. Τέλος οι Ρωμαίοι την αποκεφαλίζουν.

Τιμάται από την εκκλησία μας στις 12 Ιανουαρίου

Ιερά Λείψανα

Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Κούρτεα Άρτζες Ρουμανίας.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἰσχύι τῆς πίστεως, κραταιωθεῖσα σεμνή, νομίμως ἐνήθλησας, ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, Τατιανὴ ἔνδοξε πάσας γὰρ τᾶς ἰδέας, τῶν δεινῶν ἐνεγκοῦσα, ἤσχυνας τὸν Βελίαρ, τὴ ἀτρέπτω σου στάσει ἐξ οὐ τῆς κακοτροπίας πάντας ἀπάλλαξαν.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.