Η αυτοκρατορική πύλη είχε κατασκευαστεί από ξύλο της Κιβωτού του Νώε.

Σε καταγγελία προχώρησε η Ένωση Ιστορίας της Τἐχνης, με ανάρτησή της στο Twitter, σχετικά με τις ζημιές που υπέστη η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45, σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Η Ένωση στηλιτεύει ακόμη και την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, απειλώντας να φέρει το θέμα στον εισαγγελέα.

«Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι «δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε». Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή».

Και συμπληρώνει η Ένωση: «Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».

Για το θέμα παρενέβη και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, με ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Η καταστροφή της Πύλης προκάλεσε και την αντίδταση του Δήμιου Κωνσταντινούπολης. Ο Μαχίρ Πολάτ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Δήμου, δήλωσε: «Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν με αρχεία κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, αφού εσκεμμένα προκάλεσαν ζημιές στο ιστορικό κτίριο, την Αγία Σοφία», είπε. Και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο άρθρο νόμου, το οποίο προβλέπει σοβαρές ποινές κάθειρξης και χρηματικού προστίμου

Η αυτοκρατορική πύλη είχε κατασκευαστεί από ξύλο της Κιβωτού του Νώε. Παρέχει τη μετάβαση από τον εσωτερικό νάρθηκα στον κύριο χώρο στην Αγία Σοφία και είναι η μεγαλύτερη στον ναό. Ήταν κατασκευασμένη από ξύλο βελανιδιάς, ύψους 7 μέτρων και έχει μπρούτζινο σκελετό. Τμήματά της, που χρονολογούνται στον 6ο αιώνα, είναι καλυμμένα με χάλκινες πλάκες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.