Σαν σήμερα, πέρυσι το καλοκαίρι, οι τουρκικές Αρχές, με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, μετέτρεψαν το σύμβολο της Ορθοδοξίας σε τζαμί.

Εδώ και έναν χρόνο, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Κι όλα αυτά για να ικανοποιηθούν τα καπρίτσια ενός νεοσουλτάνου με επεκτατικές τάσεις, ο οποίος επιθυμεί διακαώς ν’ αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε μάλιστα στο Twitter, ένα βίντεο το οποίο δείχνει την Αγία Σοφία ως τζαμί, στο οποίο αποκαλεί, αν είναι δυνατό, την Αγία Σοφίας, σύμβολο της Ανατολής.

Σαν σήμερα είναι και η επέτειος της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπογράφηκε 98 χρόνια πριν, η οποία καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την οποία ο κος Ερντογάν αμφισβητεί. Εξ ου και οι διεκδικήσεις του στο Αιγαίο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σήμερα σε νέες προκλητικές δηλώσεις, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δε θα υποκύψει, κατά τα λεγόμενα του, στις απειλές, τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό ορισμένων κύκλων σε οποιονδήποτε αγώνα διεξάγει.

Θα συνεχίσει, είπε, να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο. Βέβαια, αν τηρεί ή όχι το διεθνές δίκαιο ο κος Ερντογάν το βλέπουμε και στα όσα συμβαίνουν στην Αμμόχωστο τις τελευταίες μέρες.

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών απέρριψε, σήμερα, τα σχετικά άρθρα της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που εκφράζουν δυσαρέσκεια για την αλλαγή του χαρακτήρα του ναού, δηλαδή τη μετατροπή του από μουσείο σε τζαμί.

Οι ισχυρισμοί της Άγκυρας είναι ότι είναι οι ενστάσεις της Ουνέσκο είναι γραμμένες με προκατάληψη, μεροληψία και αποτυπώνει πολιτικά κίνητρα.
Ζοφερή χαρακτήρισε την ημέρα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.

Θα θρηνούμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη λέγει και υπενθυμίζει σε όλο τον κόσμο ότι η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένας ιερός τόπος για τους ορθόδοξους χριστιανούς, αλλά ένα μοναδικό σύμβολο που χαρακτηρίζει την πίστη μας και τον πολιτισμό μας και το οποίο ως μνημείο πολιτισμού θα μπορούσε να συνεχίζει να λειτουργεί ως μουσείο με σεβασμό στην ιστορία και στην ιερότητα του χώρου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.