Ερώτηση για τους «συνεχείς βανδαλισμούς και καταστροφές στην Αγία Σοφία», τ«τον εμβληματικότερο Ναό της Ορθοδοξίας», κατέθεσε προς την Κομισιόν ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Κεφαλογιάννης στη σχετική ερώτησή του ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασωθεί ο διάκοσμος και τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη «από τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια», καθώς «αποτελεί τον εμβληματικότερο Ναό της Ορθοδοξίας, αλλά και ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», ζητά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης στη ερώτησή του ι «πριν από δύο χρόνια, στις 20 Ιουλίου 2020, με απόφαση του Τούρκου Προέδρου η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος αν και από το 1934 ο Κεμάλ Ατατούρκ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, την είχε μετατρέψει σε μουσείο» και πως «στις 24 Ιουλίου 2020 έγινε η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων εντός της Αγίας Σοφίας παρουσία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας», δύο χρόνια τώρα, «η εμβληματική βυζαντινή εκκλησία έχει έρθει αντιμέτωπη με συνεχείς βανδαλισμούς και καταστροφές» και «τον περασμένο Απρίλιο έντονες αντιδράσεις είχαν προκαλέσει οι εικόνες καταστροφής στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας», ενώ «συνεχίζονται οι καταστροφές των μαρμάρων, των ψηφιδωτών και των τοίχων του ναού».

Ο Ευρωβουλευτης της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει, επιπλέον, ότι «μία ακόμα καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έχουν ήδη γίνει από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, αυτήν τη φορά αφαιρέθηκε διάκοσμος από την Αυτοκρατορική Πύλη».

Για αυτούς τους προαναφερόμενους λόγους, καταλήγοντας ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν «είναι σε γνώση της οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές που γίνονται» και «τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί των ψηφιδωτών και του διάκοσμου της Αγίας Σοφίας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.