Η 28η Οκτώβριου είναι διπλή γιορτή για την Ελλάδα και την Oρθόδοξη Eκκλησία. Γιορτάζουμε το ιστορικό «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξα στους Ιταλούς αλλά και την Αγία Σκέπη της Παναγίας.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940, απεστάλη στην Ελλάδα τελεσίγραφο δια του τότε Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού απο την ελληνοαλβανικη μεθοριο προκειμένου να καταλάβει λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας τα οποία θα διευκόλυναν τη μετέπειτα προώθηση του στην Αφρική.

Ο Μεταξάς αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Δυο ώρες μετα ξεκίνησε ο πόλεμος με την εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ηπειρο.

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα» και οι νίκες του ελληνικού στρατού γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ

Σύμφωνα με την παράδοση, στα χρονια του Λεοντα του Μεγάλου ζούσε στην Κωνσταντινούπολη ο Όσιος Ανδρέας. Μια νύχτα που γινόταν αγρυπνία στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνων ο Όσιος Ανδρέας μαζι με το μαθητή του Επιφάνιο είδαν την Παναγία να μπαίνει στον Ναό.

Τη συνόδευαν ο Ιωάννης ο Προδρομος , ο Ιωάννης ο Θεολόγος και πλήθος αγγέλων. Αφου τελείωσε την προσευχή της, άπλωσε το ωμοφόριο της στους πιστούς για να τους σκεπάσει και να τους προστατέψει.

Χάρη σ αυτο το γεγονός η Εκκλησία μας καθιέρωσε τη γιορτη της Αγίας Σκέπης προς τιμήν της Παναγίας η οποία προστατεύει τους πιστούς.

Η γιορτή αυτη μετατέθηκε από την 1η Οκτωβρίου που εορταζοταν στην 28η του ιδιου, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την μητερα του Ιησού για την προστασία της στον αγώνα των Ελλήνων στον πόλεμο.

Οι έλληνες πολεμιστές κατα τη διάρκεια του πολέμου εμπιστεύθηκαν τον αγώνα τους στα χερια της Παναγίας. Ζήτησαν την βοήθεια και την προστασία της για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του πολέμου και να φέρουν τη νικη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.