«Η Αγία Σοφία, ήταν, είναι και θα παραμένει για πάντα ναός της ορθοδόξου πίστεως και Λειτουργικής ζωής. Αυτό διακηρύσσουμε ευθαρσώς και έχουμε την τόλμη να προτείνουμε στον πρόεδρο της γείτονος χώρας, ότι εφόσον επιθυμεί να είναι λειτουργικό αυτό το μνημείο σύμφωνα και με τα διεθνή ισχύοντα, η επάνοδος του οφείλει να γίνει σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση και να λειτουργήσει πάλι ως ναός» σημείωσε με στεντόρεια τη φωνή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, από την κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, όπου και κατέληξε η Ιερά Λιτάνευση των σεπτών λειψάνων και της εικόνος της Αγίας Παρασκευής, προστάτου και εφόρου της επαρχίας μας, προτρέποντας παράλληλα το φιλακόλουθο ποίμνιο που παρέστη συμπροσευχόμενο, αυτή του η αίτηση να γίνει απόψε «αίτημα προσευχής και μήνυμα αγάπης, ειρήνης και σεβασμού, προς την ιστορία και τα πνευματικά δικαίωμα όλων εκείνων που με τον κόπο και την θυσία τους, ανηγείραν αυτό το μεγαλείο της πίστεως, εκ του οποίου ανατέλλει το φως της αγάπης, το φως του πολιτισμού, το φως του Χριστού από το οποίο φωτίστηκαν αναρίθμητες γενεές και γνώρισαν την εν Χριστώ ζωή», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Αυτό που συνέβη στην Αγία Σοφία, είναι μία αφορμή για αφύπνιση και προβληματισμό. Οι σκοπιμότητες εκεί υπηρετούνται με επιστημονική ακρίβεια και παράλληλα με κάθε στοιχείο ανομίας έναντι του δικαίου της Διεθνούς Κοινότητας και του δικαίου των Ορθοδόξων».

«Η ταυτότητα του αυτού του Μνημείου, είναι χριστιανικός ναός και η οποιαδήποτε μετατροπή του δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την ιδιότητα, διότι ο «απαξ ναός εσαεί ναός».

Όλο αυτό το κτίσμα είναι αγιασμένο από την Χάρη του Αγίου Πνεύματος και όπου πάει αυτή η Χάρη, είναι μία σφραγίδα αμετάκλητος, την οποία κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να σβήσει. ‘Οτι και να προσθέσουν «Αγιά Σοφιά προτάσσουν».

«Το θέμα αυτό δεν αφορά μία διένεξη χριστιανικής πίστεως και Ισλάμ, αλλά αφορά μία συμπεριφορά προσώπων τα οποία κάνουν κακή χρήση των ιδιοτήτων που κατέχουν και χειρίζονται καταστάσεις που αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο προσβάλλοντας κάθε έννοια αρετής».

Παίρνοντας αφορμή, στην συνέχεια του λόγου του ο Σεβασμιώτατος, από την παρουσία εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων τους συνεχάρη για την ετοιμότητα που επιδεικνύουν τις τελευταίες ημέρες, ενώ καταλήγοντας προέτρεψε όλους τους παρισταμένους και έψαλλαν με μία φωνή το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Προστάτιδος και Πολιούχου της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μακεδονικής πόλεως, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ρηγίου κ.κ. Ειρηναίου και του επιχωρίου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τους οποίους και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και διάκονοι της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Εν συνεχεία, συνοδεία τιμητικού αγήματος του Στρατού Ξηράς, και τηρώντας όσο το δυνατόν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας του Covid-19, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος και των Σεπτών Ιερών Λειψάνων της Αγίας Παρασκευής, στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά, η οποία και κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου και τελέσθηκε η καθιερωμένη Αρτοκλασία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.