Η αγία Παρασκευή, η οποία έζησε και μαρτύρησε τον δεύτερο αιώνα, τότε ακόμη που δεν είχε εμφανισθεί ο μοναχισμός, αλλά όσοι ήθελαν να ακολουθήσουν τον δρόμο τον παρθενικό, μπορούσαν να το κάνουν. Ήδη είχαν αρχίσει από τον πρώτο αιώνα, και η αγία ακολούθησε αυτόν τον δρόμο. Έζησε ως μοναχή και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως οσία.

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς-26 Ιουλίου: μάρτυς, παρθενομάρτυς και ιεραπόστολος

Είναι και μάρτυς, παρθενομάρτυς, αλλά επίσης και ιεραπόστολος.

Ίσως επειδή ήταν τότε η Εκκλησία στα πρώτα χρόνια της, και δεν είχε ακόμη οργανωθεί ο μοναχισμός, γι’ αυτό, όπως ακούσαμε, μπορούσε να μη μένει σ’ έναν τόπο, αλλά να πηγαίνει σε διαφόρους τόπους και να κηρύττει τον Χριστό.

Αυτό όμως ήταν και μια οικονομία Θεού και ένα χάρισμα που έδωσε ο Θεός στην Αγία Παρασκευή.

Είναι από τις λίγες άγιες της Εκκλησίας μας που έκαναν κι αυτό το έργο. Και παρθενομάρτυς και οσία και, αν μπορούμε να το πούμε, ιεραπόστολος.

Τα χρόνια εκείνα υπήρχαν ακόμη οι χαρισματούχοι της Εκκλησίας, που δεν έμεναν σ’ έναν τόπο, αλλά πήγαιναν σε διάφορα μέρη, όπου υπήρχε ανάγκη.

Και να, που το έργο αυτό το κάνει και η αγία Παρασκευή και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο που κατορθώνει μεταξύ των άλλων να κάνει να επιστρέψουν και τρεις βασιλείς, όπως ακούσαμε στον βίο της.

Ο βίος της εδώ είναι εν περιλήψει. Όταν διαβάσει κανείς τον βίο της εν εκτάσει, βλέπει εκεί πολλές λεπτομέρειες και πολλά θαυμαστά κατορθώματα της αγίας.

Δεν γύριζε από τόπο σε τόπο κάνοντας, ας πούμε, αυτό που της άρεσε και δεν έκανε το έργο του ιεραποστόλου, γιατί αυτό την ικανοποιούσε.

Έκανε το έργο αυτό, και διότι ακόμη η εποχή ήταν τέτοια που χρειαζόταν να γίνεται κάτι τέτοιο στην Εκκλησία, αλλά και διότι η αγία είχε ειδικό χάρισμα.

Όπως είχε το χάρισμα της παρθενίας, το χάρισμα της οσιότητος, είχε και το χάρισμα να κηρύττει τον Χριστό, να ευαγγελίζεται τον λαό, να φέρνει το μήνυμα του Χριστού, το μήνυμα του Ευαγγελίου, το μήνυμα της σωτηρίας, στους απίστους, στους ειδωλολάτρες, σ’ όλους εκείνους οι οποίοι δεν είχαν γνωρίσει τον Χριστό.

Αξιώθηκε και να μαρτυρήσει. Δεν ξέρω εάν υπάρχουν και άλλα χαρίσματα που θα μπορούσε να έχει ένας άνθρωπος εδώ στη γη, που θα μπορούσε να έχει ως δώρα ένας χριστιανός, ένας που φεύγει απ’ αυτό τον κόσμο, ένας άγιος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.