Η Αγία Νίνα γεννήθηκε στην Καππαδοκία τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η μητέρα της ονομαζόταν Σωσάννα και ο πατέρας της Ζαβουλών, ο οποίος ήταν στρατιωτικός στο επάγγελμα και συγγενής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. 

Αγία Νίνα η Ισαπόστολος: Εορτή 14 Ιανουαρίου

Όταν η Αγία Νίνα μελετούσε το Ευαγγέλιο και έφθασε στο κεφάλαιο που έγραφε για την σταύρωση του Κυρίου, ο λογισμός της σταμάτησε στον χιτώνα του Χριστού. Αναρωτήθηκε που αν βρίσκεται άραγε η επίγεια πορφύρα του Υιού του Θεού. Της είπαν, λοιπόν, ότι κατά την παράδοση, αυτή φυλασσόταν στην πόλη Μιτσχέτη της Ιβηρίας (Γεωργίας).

Τη μετέφερε εκεί ο ραβίνος της πόλεως που ονομαζόταν Ελιόζ, ο οποίος την είχε παραλάβει από το στρατιώτη που την κέρδισε στην κλήρωση κάτω από τον Σταυρό. Τα λόγια αυτά χαράχτηκαν βαθιά στην καρδιά της. Και παρακάλεσε την Θεοτόκο να την αξιώσει να πάει στην Χώρα των Ιβήρων, για να προσκυνήσει τον χιτώνα του Υιού και Θεού της. Η Παναγία άκουσε την προσευχή της και εμφανίσθηκε στον ύπνο της Αγίας. Την προέτρεψε να πάει στην Ιβηρία να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού και της πρόσφερε ένα Σταυρό από κληματόβεργες, που θα ήταν η ασπίδα και ο φύλακάς της. Η Αγία ξύπνησε και είδε στα χέρια της το θαυμαστό Σταυρό.

Η Αγία Νίνα, έχοντας μαζί της ένα σταυρό από κληματόβεργες, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη περιοχή της Ιβηρίας και κατάφερε να μεταστρέψει στον χριστιανισμό τους κατοίκους της. Μάλιστα, βρήκε το σημείο που είχε τοποθετηθεί ο Χιτώνας του Χριστού και εκεί ανέγειρε το ναό του Αγίου Στύλου. Κοιμήθηκε εν ειρήνη και και το λείψανό της παρέμεινε άφθαρτο.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 14 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ήχος πλ α’ . Τον συνάναρχον λόγον
Ως ωραίοι οι πόδες σου οι ζηλώσαντες ακολουθήσαι ταίς τρίβοις των αποστόλων Χριστού, Νίνα σκεύος Παρακλήτου παμφαέστατον’ όθεν τιμώντες σε πιστώς, Γεωργίας φρυκτωρέ φωτόλαμπρε, σε αιτούμεν’ ημών τα σκότη λιταίς σου της αγνωσίας πόρρω σκέδασον.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.