ΑΓΙΑ ΜΑΤΡΩΝΑ ΓΙΟΡΤΗ : Με λαμπρότητα ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις επί τη εορτή της μνήμης της Αγίας Ματρώνας Χιοπολίτιδος στη Νέα Ερυθραία.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή κλήρου και πλήθους ευσεβών πιστών τελέσθηκε σήμερα Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 ο Μέγας Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της μνήμης της Αγίας Ματρώνας Χιοπολίτιδος στη Νέα Ερυθραία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θήρας Αμφιλοχίου ενώ ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος παρέστη συμπροσευχόμενος.

Προηγήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Χειρός του Αγίου ιερομάρτυρος Ελευθερίου.

@ekklisiaonline

Υποδοχη χειρας αγιου Ελευθεριου#εκκλησια #ματρωνα

♬ πρωτότυπος ήχος – Εκκλησία Online

@ekklisiaonline

Εσπερινος Αγίας ματρωνας #εκκλησια

♬ πρωτότυπος ήχος – Εκκλησία Online

Η Οσία Ματρώνα ονομαζόταν, αρχικά, Μαρία και γεννήθηκε στο χωριό Βολισσός της Χίου από γονείς ευσεβείς και πλουσίους, τον Λέοντα και την Άννα. Έξι άλλες αδελφές της Μαρίας, μεγαλύτερες της, παντρεύτηκαν η μία μετά την άλλη, περιζήτητες νύφες για την ομορφιά, την ανατροφή και για την καλή προίκα τους. Η μικρότερη αφοσιώθηκε στη μελέτη των θείων και ασχολείτο θερμά με φιλανθρωπικά καθήκοντα. Έτσι θέλησε να ακολουθήσει άλλο δρόμο. Η τακτική επαφή της με τις καλογριές των γυναικείων μοναστηριών του νησιού, έκανε τη Μαρία να ποθήσει την αγνή μοναχική ζωή. Αλλά η αγάπη προς τους γονείς της, τη συγκρατούσε στο πατρικό της σπίτι.

Όταν όμως αυτοί πέθαναν η Μαρία δοκίμασε τη μοναχική ζωή κοντά σε μια ευσεβή χήρα, που ασκήτευε με τις δύο θυγατέρες της. Μετά απ’ αυτή τη μοναχική εμπειρία, αποφάσισε να προσχωρήσει στις μοναχικές τάξεις. Χειροτονήθηκε λοιπόν μοναχή και μετονομάσθηκε Ματρώνα. Η διαγωγή της μέσα στη μικρή αδελφότητα ήταν άριστη. Η διάθεση της πάντοτε αγαθή, φιλάδελφη, ταπεινή και εγκάρδια. Μάλιστα, από τα έσοδα της πώλησης της περιουσίας της, κτίστηκε στο μοναστήρι ωραιότατος ναός.

Μετά από κάποιο χρόνο, πέθανε η γυναίκα που κοντά της η Ματρώνα γυμνάστηκε στη μοναχική ζωή. Τότε όλες οι μοναχές από κοινού, εξέλεξαν ηγουμένη -παρά τη θέληση της- τη Ματρώνα. Υπό τις οδηγίες της η αδελφότητα ζούσε με πολλή εγκράτεια, υπακοή και ευσέβεια. Το 1462 η Ματρώνα πέθανε, αφού έζησε ζωή πραγματικά αγία. (Άλλες πηγές υπολογίζουν τον χρόνο κοιμήσεως της Αγίας 100 περίπου χρόνια πριν το 1462, διότι η πρώτη βιογραφία της γράφτηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου Νείλο (1357).

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.