Αγία Μαρκέλλα: Η Αγία Μαρκέλλα γεννήθηκε στη Βολισσό της Χίου περίπου το 1500 μ.Χ. Ανατράφηκε από την μητέρα της σύμφωνα με την χριστιανική πίστη, παρόλο που ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης.

Αγία Μαρκέλλα: Mεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 22 Ιουλίου

Η Μαρκέλλα διακρίθηκε από πολύ μικρή για την καλοσύνη και την σεμνότητά της. Σε ηλικία 18 ετών βαπτίστηκε χριστιανή και το γεγονός αυτό δυσαρέστησε τον ειδωλολάτρη πατέρα της που προσπάθησε με πολλούς τρόπους να την μεταπείσει.

Άρχισε μάλιστα να την επιθυμεί ερωτικά, με αποτέλεσμα η Αγία να εγκαταλείψει το πατρικό της. Όμως ο σκληρόκαρδος πατέρας της άρχισε να ψάχνει την όμορφη κοπέλα, η οποία βρήκε καταφύγιο σε μια μεγάλη βάτο. Ο πατέρας της έκαψε τη βάτο αλλά η Αγία κατάφερε να αποδράσει. Τελικά, μετά από ανελέητο κυνηγητό η Μαρκέλλα αποκεφαλίστηκε και παρέδωσε την ψυχή της στο Θεό.

Μετά από πολλά χρόνια στο μέρος της βάτου χτίστηκε λαμπρός Ναός προς τιμήν της Παρθενομάρτυρος.

Στο σημείο υπάρχει μια πηγή που αναβλύζει ιαματικό νερό, το οποίο θεραπεύει κάθε πάθηση. Χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται την πηγή, προκειμένου να θεραπευτούν.

Η Αγία Μαρκέλλα είναι πολιούχος της Χίου και απότμημα του Ιερού Λειψάνου της βρίσκεται στη Μονή Νταού Πεντέλης. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της στις 22 Ιουλίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῆς ἁγνείας τὸ ρόδον καὶ τῆς Χίου τὸ βλάστημα, τὴν Ἁγίαν Μαρκέλλαν ἐν ὠδαὶς εὐφημήσωμεν τμηθεῖσα γὰρ χειρὶ τὴ πατρική, ὡς φύλαξ ἐντολῶν τῶν τοῦ Χριστοῦ, ρώσιν νέμει καὶ κινδύνων ἀπαλλαγήν, τοὶς πρὸς αὐτὴν κραυγάζουσι, δόξα τῷ δεδοκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σου, πάσιν ἰάματα.

Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α´. Τοῦ λίθου σφαγισθέντος.
Τοῦ Κυρίου τοῖς νόμοις, καὶ τοῖς θείοις διδάγμασι, πειθομένη Μαρκέλλα, καὶ ἀμέμπτως φυλάττουσα, τὴν βίαν πτοηθεῖσα τοῦ πατρὸς, ὦ Νύμφη ἀκήρατε Χριστοῦ, ἐν τοῖς ὄρεσιν ηὐλίζου, ἐν οἷς διώκων εὑρίσκει καὶ ἐκτείνει σε· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχὺν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.