Ο βίος και η πολιτεία της αγίας Μαρίνας είναι από τα πιο καλά διατηρημένα μέχρι σήμερα μαρτυρολόγια. Πολλοί είναι οι αγιολογικοί κώδικες, που καταγράφουν τη βιογραφία και τη μαρτυρική της τελείωση. Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας της Μικράς Ασίας, όταν ήταν αυτοκράτορας ο Αυρήλιος Κλαύδιος (268-270 μ.Χ.).

Αγία Μαρίνα: Mεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας αύριο 17 Ιουλίου

Ήταν μια εποχή δύσκολη για την Εκκλησία του Χριστού, αφού το όνομα χριστιανός αποτελούσε εσχάτη προδοσία και αυτός που δήλωνε πίστη στο Χριστό, τον τιμωρούσαν παραδειγματικά και το τέλος του ήταν ο μαρτυρικός θάνατος.

Η Μαρίνα σε ηλικία 12 χρονών έμεινε ορφανή από μητέρα και ο πατέρας της, ο Αιδέσιος ιερέας των ειδώλων, εμπιστεύτηκε την ανατροφή της σε μια γυναίκα, η οποία διακρίνονταν για το ήθος και την καλή της συμπεριφορά.

Κατά ευδοκία Θεού, η καλή αυτή γυναίκα ήταν χριστιανή. Η παιδοτρόφος λοιπόν αυτή, παράλληλα με τα καθήκοντα τηςς ανατροφής της νεαρής Μαρίνας, της έδινε και τα στοιχεία της πίστεως στο Χριστό. Η Μαρίνα ήταν ευφυεστάτη και κατόρθωνε να διακρίνει τις αλήθειες τις νέας πίστεως να εμβαθύνει σ’ αυτές, ενώ παράλληλα κατανοούσε τις μυθοπλασίες των ειδωλολατρικών φαντασμάτων.

Μεγαλώνοντας η Μαρίνα γίνονταν εμφανή τα σωματικά κάλλη, αλλά περισσότερο τα ψυχικά της χαρίσματα. Μόλις 15 χρόνων, διψούσε η καρδιά της «τα των μαρτύρων άθλα». Κάποια στιγμή φανέρωσε στον πατέρα της, την πίστη της στο Χριστό.

Ήταν αυτονόητο ο πατέρας της να γίνει έξω φρενών με το νέο που έμαθε. Έτσι άρχισε με χίλιους δυό τρόπους να μεταπείσει την κόρη του για να αρνηθεί τα «μυθεύματα!» των χριστιανών. Οι αρχικά καλοί τρόποι τους διαδέχθηκαν τιμωρίες με τις οποίες προσπαθούσε να μεταπείσει και να αλλάξει την πίστη της η θυγατέρα του. Μάταια όμως.

Κάποια ημέρα έκανε μια περιοδεία ο στυγερός έπαρχος της Αντιόχειας, Ολύβριος, και τότε τυχαία συνάντησε τη νεαρή Μαρίνα. Βλέποντάς την, έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά της και θέλησε αμέσως να την κάνει γυναίκα του.

Όταν την οδήγησαν μπροστά του, χωρίς πολλές περιστροφές της ομολόγησε την αιτία που έφεραν μπροστά του, αποκαλύπτοντας πως επιθυμούσε να την κάνει σύζυγό του. Η Μαρίνα μετά το άκουσμα της αιτίας που είναι μπροστά στον έπαρχο, χωρίς δισταγμό του αποκάλυψε ότι ήταν χριστιανή.

Ο έπαρχος νόμιζε πως εύκολα θα έκαμπτε τα πιστεύματα της νεαρής κοπέλας και άρχισε με υποσχέσεις για να την μεταπείσει. Ο πατέρας της παρών στη παρωδία αυτή. Δυστυχώς στέκεται στο πλευρό του επάρχου και υπερθεματίζει στην απόφασή του να τιμωρήσει φρικτά την νεαρά κόρη του.

Η Μαρίνα ακλόνητη στην πίστη

Η Μαρίνα έμενε ακλόνητη στην πίστη και την ομολογία της. Ύστερα απ’ όλα αυτά άρχισε ο Ολύβριος τις απειλές. Τις απειλές τις διαδέχεται η φυλακή και η παράδοση στα χέρια των δημίων.

Απάνθρωπα οι βασανιστές μαστιγώνουν το νεανικό της σώμα. Μέσα από μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων νόμιζε ο αιμοσταγής τύραννος, πως θα άλλαζε το φρόνημα της Αγίας. Ματαιοπονούν τόσο ο Ολύβριος, όσο και ο Αιδέσιος.

Τα μαρτυρολόγια σημειώνουν ότι, την αρχή με ροζιασμένα ραβδιά κτυπούν το τρυφερό κορμί της. Το παρθενικό της αίμα βάφει τη γη και τα χέρια των βασανιστών. Και ενώ την κτυπούν αλύπητα, αυτή με δάκρυα ικετεύει το παμπόθητο όνομα του Χριστού να γίνει στήριγμά της και να υπομείνει τη φρίκη των μαρτυρίων που την υποβάλλουν.

Τα μαρτύρια

Τα μαρτύρια που την υποβάλλουν είναι απάνθρωπα. Μετά τον εγκλεισμό στη φυλακή και τα όσα της έκαναν εκεί, την υποβάλλουν σε διαπόμπευση, και κάνουν θέαμα τα τρομερά μαρτύρια που περνά.

Πολλοί από τους θεατές αρχίζουν να βλέπουν με συμπάθεια το δεκαεξάχρονο κορίτσι που υφίσταται την απανθρωπιά των ανθρώπων. Και ενώ «η μάρτυς Μαρίνα μέγαν και ακαταγώνιστον αθλητήν Χριστόν ενδεδυμένη χωρεί του μαρτυρίου την οδόν», ομολογεί διαρκώς, «άλλος έσται εμοί πάσχων υπέρ εμού, ότι εγώ πάσχω υπέρ αυτού».

Μετά το πέρας του ολοήμερου μαρτυρίου ρίχνεται πάλι χωρίς καμμιά φροντίδα και περίθαλψη στη φυλακή. Με όσες δυνάμεις της απομένουν προσεύχεται στο Χριστό. Και ενώ βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση, κάνει την εμφάνισή του ο μισόκαλος δαίμονας.

Μέσα από τη μορφή ενός φρικτού δράκου προσπαθεί να την εκφοβίζει για να αλλάξει στάση και ν’ αρνηθεί τον Χριστό. Όμως η αδάμαστη Μαρίνα, η γενναία αθλήτρια του Χριστού κτυπά το διάβολο και κάνοντας το σημείο του σταυρού τον τρέπει σε φυγή. Και εκείνος ντροπιασμένος μέσα από ένα απαίσιο σφύριγμα, κρότο, εξαφανίζεται.

Τα βασανιστήρια θα συνεχιστούν και την επομένη ημέρα. Την βάζουν σ’ ένα καζάνι με ζεματιστό νερό. Καίνε τις πληγές της με αναμμένες λαμπάδες. Όλα τα υπομένει με καρτερικότητα, και αταλάντευτη πίστη.

Λέγεται ότι μεγάλο πλήθος ειδωλολατρών είναι εντυπωσιασμένο από την πίστη της Αγίας. Πολλοί προσελκύονται και ομολογούν την πίστη στο Χριστό. Μόνο ο σκοτεινός Ολύβριος δεν εννοεί τα συμβαίνοντα και στρέφεται με μανία κατά των «πιστευσάντων». Λέγεται ότι 15.000 άνθρωποι θανατώθηκαν την ημέρα εκείνη.

Το αίμα των αγίων αυτών μαρτύρων έβαψε τους δρόμους και τις πλατείες της Αντιόχειας. Ο δυνάστης βλέποντας το άκαμπτο της πίστεως της Αγίας Μαρίνας, διατάσσει τον αποκεφαλισμό της, ο οποίος και πραγματοποιείται στις 17 Ιουλίου του 286 μ.Χ.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα αλλά και στους αιώνες η καλλίνικος Μαρίνα πρεσβεύει για όλους τους χριστιανούς. Τα θαύματα και οι επεμβάσεις της σε πολλές περιπτώσεις είναι συγκλονιστικές, ακόμη και στους αμαρτωλούς καιρούς μας η Αγία Μαρίνα προστρέχει στις δυσκολίες μας.

Τα πλήθη των χριστιανών που κατακλύζουν τους Ναούς που έχουν ανεγερθεί στη χάρη της είναι αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της πραγματικότητος.

Ευχή μας είναι να μας σκεπάζει με την πρεσβεία της. Ιδιαίτερη ευχή μας είναι για τους νέους μας, τους οποίους ο μισόκαλος με πολλές δολοπλοκίες επιδιώκει να παρασύρει πολλούς στα σατανικά του δόκανα.

Ταπεινή μας υπόδειξη σε κάθε δυσκολία μας μη ξεχνούμε την πρεσβεία της Αγίας Μαρίνας, και μέσα από αταλάντευτη πίστη θα παίρνουμε της ικεσίας μας το αίτημα.

Ή Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα (17 Ιουλίου)

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.