Η Αγία Μαρίνα καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας. Μόλις γεννήθηκε έμεινε ορφανή από μητέρα και ο ειδωλολάτρης πατέρας της την έστειλε σε μια γυναίκα για να την θηλάζει.

Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυς: Tι γιορτάζουμε στις 17 Ιουλίου

Η Μαρίνα μεγάλωσε σε ένα χριστιανικό περιβάλλον και άκουγε για τα μαρτύρια των χριστιανών από τους ειδωλολάτρες, γεγονός που την συγκινούσε βαθύτατα.

Σε ηλικία 15 ετών ομολόγησε τη πίστη της στο Χριστό, με συνέπεια ο πατέρας της να την αποκληρώσει.

Το έτος 270 μ.Χ. έφτασε στην Αντιόχεια ο έπαρχος Ολύβριος, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε ότι η κόρη του ιερέα των ειδωλολατρών ήταν χριστιανή, διέταξε να συλληφθεί για να την δικάσει.

Η Αγία, μπροστά στον έπαρχο, θαρραλέα ομολόγησε ότι είναι χριστιανή και υπέφερε σκληρά βασανιστήρια. Την τελευταία ημέρα του μαρτυρίου της εμφανίστηκε ξανά στον Ολύβριο.

Με έκπληξη το πλήθος αντίκρισε μια κοπέλα που δεν είχε ούτε ένα ίχνος βασανισμού, γεγονός που ανάγκασε πολλούς να πιστέψουν στο Χριστό. Ο έπαρχος θορυβήθηκε και διέταξε τελικά τον αποκεφαλισμό της Αγίας.

Η Αγία Μαρίνα είναι πολιούχος της Λέρου και της Ηλιούπολης. Τα λείψανά της φυλάγονται στην Αθήνα και η χείρα της στη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 17 Ιουλίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἀνδρείαν καὶ φρόνησιν, σὺ κεκτημένη σεμνή, ἀνδρείως κατεπάτησας ὄφιν ἀρχέκακον, Μαρίνα πανεύφημε, ἤσχυνας Ὀλυμβρίου τᾶς πικρᾶς τιμωρίας, εὐφρανας Ἀσωμάτων τᾶς χορείας ἀθλοῦσα, διὸ ἀπαύστως πρέσβευε Χριστῷ, εἰς τὸ σωθήναι ἠμᾶς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.