Αγία Λυδία η Φιλιππησία: H Αγία Λυδία καταγόταν από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας και διέμεινε στους Φιλίππους της Μακεδονίας, όπου ασκούσε το επάγγελμα του εμπόρου πορφύρας. Όταν ο Απόστολος Παύλος βρισκόταν στην Τρωάδα είδε ένα όραμα που τον καλούσε να πάει στην Μακεδονία για να διδάξει την χριστιανική πίστη.

Έξω από την πόλη των Φιλίππων και κοντά στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτου, ο Απόστολος Παύλος κήρυξε για πρώτη φορά σε ένα πλήθος γυναικών, τον λόγο του Χριστού στην Ευρώπη.

Ανάμεσα στις συγκεντρωμένες γυναίκες ήταν και η Λυδία, η οποία δέχεται αμέσως την χριστιανική πίστη, βαπτίζεται και γίνεται το πρώτο μέλος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η Λυδία υπήρξε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή που έλαβε το Άγιο Πνεύμα.

Στους Φιλίππους Καβάλας αλλά και στην Ασπροβάλτα υπάρχουν Ναοί αφιερωμένοι σε αυτήν.

Ανακηρύχθηκε Αγία στις 2 Οκτωβρίου 1972 και η Ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία τιμά την μνήμη της στις 20 Μαΐου εκάστου έτους.

Η Αγία Λυδία είναι προστάτιδα των υφασματοπωλών.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τὸν Θεὸν σεβόμενη διανοίας εὐθύτητι, τὸ τῆς χάριτος φέγγος διὰ Παύλου εἴσδεδεξαι, καὶ πρώτη ἐν Φιλίπποις τῷ Χριστῷ, ἔπιστευσας θεόφρον πανοικεῖ· διὰ τοῦτο σὲ τιμῶμεν ἀσματικῶς, Λυδία Φιλιππησία. Δόξα τῷ εὔδοκησαντι ἐν σοῖ, δόξα τῷ σὲ καταυγάσαντι, δόξα τῷ χορηγούντι διὰ σοῦ, ἠμὶν τὰ κρείττονα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.