Αγία Κυριακή: Η Αγία Κυριακή γεννήθηκε στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας τον 4ο αιώνα μ.Χ. από ευσεβείς χριστιανούς.

Αγία Κυριακή-Γιορτή 7 Ιουλίου: η Αγία έμεινε ακλόνητη στη πίστη της

Οι γονείς της προσεύχονταν αδιαλείπτως στο Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, όπως και έγινε. Απέκτησαν ένα πανέμορφο κοριτσάκι που το ονόμασαν Κυριακή, λόγω της ημέρας που γεννήθηκε. Από πολύ μικρή αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του Χριστού. Όταν ξεκίνησε ο διωγμός των χριστιανών από τον Διοκλητιανό, οι γονείς της μαρτύρησαν δια αποκεφαλισμού.

Η Κυριακή έμεινε ορφανή και οδηγήθηκε μπροστά στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό για ανάκριση. Αυτός προσπάθησε με κολακείες να την κάνει να απαρνηθεί τον Χριστό, όμως η Αγία έμεινε ακλόνητη στη πίστη της. Βασανίστηκε σκληρά και πριν την αποκεφαλίσουν, παρέδωσε την ψυχή της στο Θεό. Η Αγία Κυριακή είναι η πολιούχος των Σερβίων Κοζάνης και προστάτιδα του μητρικού θηλασμού. Η μνήμη της εορτάζεται από την Εκκλησία μας στις 7 Ιουλίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Κυρίων τὸν Κύριον, καὶ Βασιλέα Χριστόν, ἐξ ὅλης ἠγάπησας, Κυριακὴ τῆς ψυχῆς, καὶ χαίρουσα ἤθλησας, ὅθεν Παρθενομάρτυς, παρ’ αὐτοῦ δοξασθεῖσα, βρύεις τοὶς σὲ τιμώσιν, ἰαμάτων τὴν χάριν, τοὶς πάσιν αἰτουμένη, πταισμάτων συγχώρησιν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.