Αγία Ειρήνη (Ξένη): Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής. Η Αγία Ειρήνη της Ουγγαρίας, γνωστή πριν τον γάμο της ως Πιρόσκα (Szent Piroska, 1088 - 13 Αυγούστου 1134), ήταν σύζυγος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Β΄ Κομνηνού και μητέρα του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού.

Αγία Ειρήνη (Ξένη): Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 13 Αυγούστου

Βιογραφία

Ήταν η δεύτερη κόρη (μόνη από τον 2ο γάμο) του Λαδισλάου Α΄ της Ουγγαρίας και της 2ης συζύγου του Αδελαΐδας του Ράινφελντεν, κόρης του Ροδόλφου δούκα της Σουαβίας και δικδικητή βασιλιά της Γερμανίας.

Ο Λαδίσλαος Α΄ ήταν γιος της Ριτσέζας των Πιαστ, κόρης της Ριχέτσας των Ετσονιδών, κόρης της Ματθίλδης των Οθωνιδών, κόρης της Θεοφανούς των Σκληρών.

Ο Αυτοκράτοράς Αλέξιος Α΄ Κομνηνός πάντρεψε την Πιρόσκα με τον γιο του Ιωάννη Β΄, τον επονομαζόμενο Καλοϊωάννη λόγω των πολλών του αρετών.

Αυτοκράτειρα

Μωσαϊκό του 12ου αιώνα από το άνω τμήμα της Αγίας Σοφίας. Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Β΄ Κομνηνός (1118–1143) απεικονίζεται στα αριστερά, με την Παναγία και το βρέφος Ιησού Χριστό στο κέντρο, και τη σύζυγο του Ιωάννη αυτοκράτειρα Ειρήνη της Ουγγαρίας στα δεξιά.
Η Πιρόσκα μετανονομάστηκε Ειρήνη, όπως και η προκάτοχός της Ειρήνη Δούκαινα. Ο γάμος της με τον Ιωάννη Β΄ επέτρεψε στο Βυζάντιο να επέμβει επανειλημμένα στις δυναστικές έριδες της Ουγγαρίας, πράγμα που δημιούργησε πολλά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η Ειρήνη έκανε πολλά φιλανθρωπικά έργα, μόνη μάλιστα πήγαινε σε φτωχικές καλύβες για να δώσει όχι μόνο χρήματα, αλλά και ανώτερη ενίσχυση και παρηγοριά της ελπίδας στο Χριστό. Επίσης έκτισε γηροκομεία και ξενώνες και άφησε σε αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά για την ασφαλή και άνετη συντήρησή τους.

Ο Ιωάννης Β΄ σε μια εκστρατεία του στη Συρία το 1143, πέθανε. Αργότερα το ίδιο συνέβη και με τα δύο από τα τέσσερα αγόρια της. Αφού πήρε τη συγκατάθεση του βασιλιά γιου της Μανουήλ Α΄, αποσύρθηκε στη μονή Παντοκράτορος, όπου και έγινε μοναχή, μετονομασθείσα Ξένη.

Εκεί τη βρήκε ο θάνατος και την κήδευσαν με μεγάλη απλότητα, όπως η ίδια το επιθυμούσε. Διότι λίγο πριν πεθάνει έλεγε, ότι η βασίλισσα Ειρήνη είχε πεθάνει προ πολλού και δεν έμενε πλέον παρά μόνο η μοναχή Ξένη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.