Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου γιορτή: Ξημερώνοντας η γιορτή του Μεγάλου Βασιλείου και μετά την τέλεση του εσπερινού, η Αγία ξαγρυπνούσε προσευχόμενη. Πλησίαζε η ώρα του όρθρου και τότε η Ειρήνη ακούει κάποια φωνή να της υποδεικνύει : «Υποδέξου το ναυτικό που σου φέρνει τα εσπεριδοειδή και φάε να ευφρανθεί η ψυχή σου».

Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου γιορτή: γιατί στην μνήμη της Οσίας ευλογούνται τα μήλα

Πράγματι, η οσία ηγουμένη του Χρυσοβαλάντου συνάντησε έναν ναυτικό, πλοιοκτήτη ενός καραβιού από την Ιερή Πάτμο. Απέπλευσε με το πλοίο του από το βόρειο τμήμα του νησιού για την Πόλη και βρισκόταν λίγα μέτρα από τη στεριά, όταν αντικρίζει εκείνος και οι ναύτες κάποιον σεβάσμιο γέροντα να τους φωνάζει να σταματήσουν. Ωστόσο, αυτό ήταν αδύνατο, καθώς ο ισχυρός άνεμος έσπρωχνε το πλοίο στο ανοιχτό πέλαγος. Τότε ο γέροντας φωνάζει με όλη τη δύναμή του και προστάζει το πλοίο να σταματήσει.

Το καράβι ακινητοποιείται και ο ίδιος αρχίζει να βαδίζει πάνω στα ύδατα. Μπροστά στους κατάπληκτους ναύτες, επιβιβάζεται στο πλοίο και δίνει στον καπετάνιο τρία μήλα και του αναφέρει :

«Όταν πας στη Βασιλεύουσα, δώσε τα στον Πατριάρχη και πες του πώς του τα στέλνει ο Πανάγαθος Θεός με τον δούλο του Ιωάννη από τον Παράδεισο».

Έπειτα δίνει στο ναύκληρο άλλα τρία μήλα, συμπληρώνοντας :

«Αυτά να τα πας της Ειρήνης, της Ηγουμένης του Χρυσοβαλάντου» και να της αναφέρεις «Φάγε από τους καρπούς του Παραδείσου που η αγνή ψυχή σου επεθύμησε». Λέγοντας αυτά, ο γέροντας ευλόγησε το πλήρωμα και το πλοίο ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι του, ενώ ο ίδιος εξαφανίστηκε.

Ολοκληρώνοντας τη διήγησή του, ο ναυτικός προσκύνησε την Ειρήνη και της πρόσφερε τα μήλα. Η Αγία τα δέχτηκε με δάκρυα ευλάβειας και ευγνωμοσύνης, ευχαριστώντας τον Άγιο Ευαγγελιστή και Απόστολο Ιωάννη. Στο κελί της γονάτισε και ευχαρίστησε τον Χριστό για αυτό το δείγμα της εύνοιας Του προς τη δούλη Του.

Τα μήλα ήταν πραγματικά παραδεισένια, τόσο όμορφα σε σχήμα και χρώμα, που όμοια τους δεν υπήρχαν. Η ευωδιά τους πλημμύριζε τη Μονή και οι αδελφές απορούσαν για το καινούριο θαύμα που συντελούνταν στον ευλογημένο χώρο. Η Αγία Ειρήνη με την έμφυτη ευφυΐα της και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος εννόησε ότι το θείο αυτό δώρο ήταν ουράνια πρόσκληση.

Όταν έφτασε η αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή, έκοψε το ένα μήλο σε λεπτά κομματάκια και έτρωγε ένα κομμάτι κάθε μέρα, απέχοντας από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ακόμη και από το νερό.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ύστερα από τη θεία λειτουργία και αφού όλες οι μοναχές κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, η Ειρήνη έκοψε και το δεύτερο μήλο και έδωσε σε κάθε αδελφή από ένα κομμάτι, αποκαλύπτοντας την ιστορία του θείου δώρου και όλες μαζί δοξολογούσαν τον Ύψιστο για τα αναρίθμητα χαρίσματα προς την ηγουμένη τους.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 1 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.