ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ: Στην ορθόδοξη αγιογραφία η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου απεικονίζεται να κρατά στο δεξί της χέρι τρία μήλα. Η εκ Καππαδοκίας ηγουμένη της μονής Χρυσοβαλάντου (στο δεύτερο μισό του 9ου αιώνα, αρχές 10ου αιώνα), είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και τιμάται από την ορθόδοξη εκκλησία στις 28 Ιουλίου.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Στους ναούς την ημέρα της γιορτής ευλογούνται μήλα, λιτανεύονται και στη συνέχεια τοποθετούνται μπροστά από την εικόνα στο θρονί της Αγίας Ειρήνης, διαβάζεται προσευχή και αγιάζονται. Θεωρείται ότι βοηθούν τις γυναίκες να συλλάβουν, και συνδέονται με το θαύμα των καρπών του παραδείσου.

Η συναξαριστική παράδοση μάς μεταφέρει ότι ξημερώνοντας του Μεγάλου Βασιλείου, λίγο πριν από την ώρα του όρθρου, η ηγουμένη ξαγρυπνούσε προσευχόμενη. «Υποδέξου τον ναυτικό που σου φέρνει τα εσπεριδοειδή και φάε να ευφρανθεί η ψυχή σου», της είπε μια φωνή.

Η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου στην Παναγία των Βλαχερνών

Πράγματι, στο μοναστήρι έφτασε πλοιοκτήτης καραβιού από την Πάτμο ο οποίος της διηγήθηκε την εξής ιστορία: Λίγο μετά τον απόπλου με προορισμό την Κωνσταντινούπολη ο ίδιος και οι ναύτες βλέπουν στη στεριά κάποιον σεβάσμιο γέροντα να τους φωνάζει να σταματήσουν.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου αποκάλυψε σε πιστή την ημερομηνία θανάτου της

Αυτό όμως ήταν αδύνατο, καθώς ο ισχυρός άνεμος έσπρωχνε το πλοίο στο ανοιχτό πέλαγος. Τότε ο γέροντας φωνάζει με όλη τη δύναμή του και προστάζει το πλοίο να σταματήσει. Το καράβι ακινητοποιείται και ο ίδιος αρχίζει να βαδίζει πάνω στα ύδατα.

Μπροστά στους κατάπληκτους ναύτες επιβιβάζεται, δίνει στον καπετάνιο τρία μήλα και του λέει: «Όταν πας στη Βασιλεύουσα, δώσε τα στον Πατριάρχη και πες του πως του τα στέλνει ο Πανάγαθος Θεός με τον δούλο Του Ιωάννη, από τον Παράδεισο».

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Σήμερα αγιάζονται τα μήλα της ατεκνίας

Έπειτα δίνει στον ναύκληρο άλλα τρία μήλα προσθέτοντας:

«Αυτά να τα πας της Ειρήνης, της ηγουμένης του Χρυσοβαλάντου και να της πεις: Φάγε από τους καρπούς του Παραδείσου που η αγνή ψυχή σου επεθύμησε».

Όταν έφτασε η Τεσσαρακοστή η ηγουμένη έκοψε το ένα μήλο σε λεπτά κομμάτια και έτρωγε ένα κάθε μέρα, απέχοντας από οποιαδήποτε άλλη τροφή, ακόμα και από το νερό. Την Μεγάλη Πέμπτη έκοψε το δεύτερο μήλο και το μοίρασε στις μοναχές, και το τελευταίο το φύλαξε για το τέλος της επίγειας ζωής της.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Η τελευταία προσευχή της

Την Μεγάλη Παρασκευή της εμφανίστηκε ο Χριστός, θριαμβευτής με το σταυρό στον ώμο.

Μία εβδομάδα πριν από την κοίμησή της νήστεψε τρώγοντας μόνο το μήλο.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Το μήλο και η ατεκνία – Χιλιάδες μαρτυρίες γυναικών

Ξημέρωσε Κυριακή, παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία, κοινώνησε, και αφού ζήτησε συγγνώμη από τις μοναχές γονάτισε μπροστά στην Ωραία Πύλη, ύψωσε τα χέρια της και προσευχήθηκε για τελευταία φορά.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου – 27 Ιουλίου: Τα θαυματουργά μήλα της Αγίας.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.