Αγία Γοργονία, αδελφή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου: Η Αγία Γοργονία (απεβίωσε περ. 375) είναι αγία της ορθόδοξης και της καθολικής εκκλησίας από τη Μικρά Ασία. Ήταν αδελφή του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Αγία Γοργονία, αδελφή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου-Tι γιορτάζουμε σήμερα  23 Φεβρουαρίου

Τιμῶ τελευτὴν σὴν σιγῇ, Γοργονία,
Γρηγορίου μέλψαντος αὐτὴν ἐκ λόγων.

Η καταγωγή της ήταν από οικογένεια αγίων στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία. Πατέρας της ήταν ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός ο πρεσβύτερος, ενώ αδελφοί της ήταν ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός και ο Καισάριος Ναζιανζηνός, που τιμώνται όλοι από την εκκλησία ως άγιοι.

Παντρεύτηκε έναν ισχυρό άνδρα της Πισιδίας, τον οποίο οι πηγές αναφέρουν άλλοτε ως Βιτολιανό, και άλλοτε Μελέτιο.

Απέκτησε πολλούς γιους και τρεις θυγατέρες, από τις οποίες μνημονεύεται ιδίως η Αλυπανία.

Αργότερα έπεισε τον σύζυγό της να ασπασθεί τον Χριστιανισμό και βαφτίστηκε μαζί του και με όλους τους γιους και εγγονούς της.

Βρέθηκε δυο φορές πολύ κοντά στον θάνατο και ανάρρωσε ως εκ θαύματος. Ποδοπατήθηκε από ένα κοπάδι ζώων που της προκάλεσαν πολλά κατάγματα και εσωτερικές αιμορραγίες. Η Γοργονία αρνήθηκε να την δει γιατρός και ανάρρωσε μόνο με την ισχυρή της πίστη.

Μια άλλη φορά βασανίστηκε από βαριά αρρώστια με συμπτώματα πυρετού, πονοκεφάλου, παράλυσης και σποραδικού κώματος, από την οποία αναράρρωσε αφού έλαβε το μυστήριο της θείας ευχαριστίας που είχε προηγουμένως βρέξει με τα δάκρυά της προσευχόμενη μπροστά στην Αγία Τράπεζα.

Απεβίωσε περίπου το 375 από φυσικό θάνατο, ενώ ο πατέρας της και η μητέρα της ήταν εν ζωή αν και σε πολύ προχωρημένη ηλικία.

Στην κηδεία της εκφώνησε λόγο ο αδελφός της Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο οποίος την εγκωμίασε με τα πιο ένθερμα και χριστιανικά λόγια.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 23 Φεβρουαρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.