Το αρχοντικό όπου η Αγία Φιλοθέη πέρασε τα παιδικά της χρόνια βρίσκεται στην οδό Αδριανού 96 στην Πλάκα. Πρόκειται για το παλαιότερο σωζόμενο σπίτι της Αθήνας, αλλά και για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχοντικού των οθωμανικών χρόνων που ανήκει στην Ελλαδική Εκκλησία.

Το αρχοντικό της οικογένειας Μπενιζέλου

Ο πρώτος ιδιοκτήτης, Άγγελος Μπενιζέλος, ήταν ο πατέρας της Αγίας Φιλοθέης.

Το σπίτι είναι χτισμένο στο βάθος του οικοπέδου, πίσω από τον ψηλό μαντρότοιχο. Είναι μια διώροφη κατασκευή με χαγιάτι, κατά τα πρότυπα οθωμανικού σπιτιού, με ένα πηγάδι στην μπροστινή αυλή του, ενώ στην πίσω αυλή διέθετε ελαιοτριβείο και πατητήρι, που σώζονται μέχρι σήμερα.

Το αρχοντικό αποτελεί χαρακτηρισμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο και μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων για την περιοχή της Αθήνας. Η κύρια φάση του ανήκει στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα και η παλαιότερη στον 16ο-17ο αιώνα. Επεμβάσεις δέχτηκε τους δύο προηγούμενους αιώνες, ενώ τα έτη 2008-2010 έγιναν εργασίες αποκατάστασης και ανασκαφές στον αύλειο χώρο και στο ισόγειο του κτιρίου, που έφεραν στο φως τμήμα του υστερορωμαϊκού τείχους της Αθήνας στη βόρεια πλευρά της αυλής.

Τα θαύματα της Φιλοθέης

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, ένα από τα θαύματα της Αγίας Φιλοθέης αφορά κάποιον βοσκό. Ο ίδιος είχε κυριευθεί από δαιμόνια και περιφερόταν στα βουνά γυμνός. Όταν συνερχόταν, κατέφευγε στα μοναστήρια για να θεραπευθεί. Θεραπεία, όμως, στο πρόβλημά του δεν μπορούσε να βρει, μέχρι που τον οδήγησαν στην αγία, η οποία προσευχήθηκε στον Θεό ώστε να απαλλαγεί από τα δαιμόνια. Μάλιστα, με την προτροπή της εκάρη μοναχός και έζησε την υπόλοιπη ζωή του με μετάνοια και άσκηση.

Το θαύμα αυτό αλλά και δεκάδες άλλα που έκανε η Φιλοθέη σε ψυχικά ασθενείς διαδόθηκε από στόμα σε στόμα. Εκατοντάδες πήγαιναν στο μοναστήρι της για να προσευχηθούν στη χάρη της.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.