Στα 1588, δύο προς τρεις Οκτωβρίου καθώς γιόρταζε ο Άγιος Διονύσιος, ο Αρεοπαγίτης πολιούχος των Αθηνών, η Αγία Φιλοθέη έκανε αγρυπνία στο μετόχι της Άγιο Ανδρέα στα Πατήσια. Πέντε Τούρκοι οπλισμένοι πηδούν πάνω από την μάντρα του μοναστηριού, μπαίνουν ξαφνικά μέσα στην Εκκλησία, αρπάζουν την αγία, την δένουν δίπλα σε μια κολόνα και αρχίζουν να την κτυπούν αλύπητα. Εκείνη φωνάζει τις μοναχές: ”φύγετε να κρυφτείτε γιατί θα σας σκοτώσουν όλες”. Έφυγαν και οι υπόλοιποι εκκλησιαζόμενοι να γλιτώσουν.

Οι Τούρκοι γέμισαν με πληγές το σώμα της αγίας και ο τόπος γύρω πλημμύρισε από αίμα. Έφυγαν με άγρια χαρά διότι νόμισαν πως πέθανε. Οι μοναχές που παραφύλαγαν κοντά τρέξανε κοντά της και με χαρά είδαν πως ακόμα ανέπνεε. Έδεσαν τις πληγές της, την πήγαν στο άλλο της μετόχι στην Καλογρέζα, που σημαίνει καλογριά και προσπαθούσαν να απαλύνουν τους φρικτούς της πόνους. Δυστυχώς 19 Φεβρουαρίου του 1589, όταν η αγία ήταν εξήντα εννέα ετών παρέδωσε την υπέροχη ψυχή της στον φιλάνθρωπο και αγαπημένο της Χριστό. Έτσι έγινε μία από τις πρώτες Νεομάρτυρες της Τουρκοκρατίας.

Την έκλαψαν οι μοναχές και ο λαός της Αθήνας με πολύ πόνο διότι μείναν ορφανοί. Το μαρτυρικό της σώμα το έφεραν στον άγιο Ανδρέα στην Πλάκα στην σημερινή αρχιεπισκοπή. Αργότερα ο δρόμος προς τιμήν της ονομάστηκε Αγίας Φιλοθέης. Σε είκοσι μέρες ο τόπος ευωδίασε και είδαν από ολόκληρο το λείψανό της να βγαίνει μύρο. Πήραν θάρρος και δύναμη οι σκλαβωμένοι Έλληνες. Μετά από πολλά χρόνια μετέφεραν το λείψανό της στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών στην Παναγία την Ευαγγελίστρια για να την προσκυνά όλος ο λαός της Αθήνας. Επίσης στον άγιο Ανδρέα στα Πατήσια μπορούμε να προσκυνήσουμε έως σήμερα και την κολόνα που μαρτύρησε. Εκεί μπορούμε να δούμε και αγιογραφίες του σπουδαίου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.

Τρεις περιοχές της Αθήνας πήραν το όνομά της, Καλογρέζα, Ψυχικό διότι με προσευχές της εκεί ανάβλυσε νερό και η Φιλοθέη. Έως την συντέλεια του κόσμου αυτού η μεγάλη αυτή Νεομάρτυρας θα προστατεύει την Αθήνα και όλη την Πατρίδα μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.