Αγία Ευγενία: Η Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς έζησε τον 2ο ή 3ο αιώνα μ.Χ. Ήταν Ρωμαία πολίτης και οι γονείς της ονομάζονταν Φίλιππος και ΚλαυδίαΤα δυό αδέλφια της ονομάζονταν Αβίτας και το Σέργιος.

Αγία Ευγενία: Ο βίος της Οσιοπαρθενομάρτυρος της Χριστιανικής Εκκλησίας που εορτάζει στις 24 Δεκεμβρίου

Όταν ο πατέρας της διορίστηκε έπαρχος στην Αλεξάνδρεια μετακόμισε όλη η οικογένεια εκεί. Η Ευγενία σπούδασε με τον καλύτερο τρόπο της εποχής και έμαθε άριστα την ελληνική και ρωμαϊκή φιλολογία. Διψασμένη για όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση διάβασε τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου. Εντυπωσιάσθηκε πολύ.

Μέσα σε όλα αυτά τα προσωπικά της γεγονότα, οι γονείς της ήθελαν να της δώσουν και σύζυγο, κάποιο Ρωμαίο αξιωματούχο, τον Ακυλίνα. Τότε η Ευγενία, δεν ήθελε και κάποια νύχτα ντύθηκε ανδρικά και έφυγε σε άλλη πόλη. Στην πορεία της έμαθε για την χριστιανική θρησκεία πίστεψε και πήρε και το μοναχικό σχήμα.

Πέρασαν χρόνια πριν επιστρέψει στο σπίτι της. Οι γονείς της , όταν την γνώρισαν την δέχτηκαν με δάκρυα χαράς. Η Ευγενία τους μίλησε για τον Χριστιανισμό και σε λίγο καιρό όλη στην οικογένεια ήταν Χριστανοί.
Οι ειδωλολάτρες όμως τους μισούσαν και τραυματισαν θανάσιμα τον πατέρα της και η Ευγενία επέστρεψε στη Ρώμη για να θυσιάσει στα είδωλα , σαν καλή Ρωμαία πολίτης,την καταδίκασαν δια αποκεφαλισμού επειδή δεν θυσίασε.

Ιερά Λείψανα:

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Μπούρα Μεγαλοπόλεως.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείου Πνεύματος τῇ ὑμνωδίᾳ, φῶς προσέλαβες θεογνωσίας, Εὐγενία Χριστοῦ καλλιπάρθενε· καὶ ἐν ὁσίων χορείᾳ ἐκλάμψασα, ἀθλητικῶς τὸν ἐχθρὸν ἐθριάμβευσας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.