Τα λαογραφικά στοιχειά της εορτής στην Ελλάδα και τη ταύτιση με την Υπατία.

Αγία Αικατερίνη γιορτή 25 Νοεμβρίου

Η Αγία Αικατερίνη είναι από τα πρόσωπα εκείνα της Ορθοδοξίας που η ζωή και η δράση της αγγίζει τα όρια του μύθου. Τιμάται παντού, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ίδια. Στην Ελλάδα η αγία έχει συνδεθεί και με τη λαογραφία.

Στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα, οι άγαμες γυναίκες, φτιάχνουν τις «αλμυροκουλούρες», στην Κατερίνη τιμάται και ως πολιούχος, ενώ είναι προστάτιδα των γεωργών αλλά και πάρα πολλών επαγγελματικών ομάδων σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως των δικηγόρων και νομικών, των βιβλιοθηκονόμων των φιλοσόφων, των μυλωνάδων, των γανωματήδων, των νοσοκόμων, των γραμματέων, των στενογράφων, των βυρσοδεψών και των αγγειοπλαστών. Ενώ, θεωρείται και προστάτιδα των ετοιμοθάνατων, των παρθένων και των ανύπαντρων γυναικών.

Οι γεωργοί στη χώρα μας είχαν συνδέσει την καλή σπορά με την αγία. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, επειδή η γιορτή της συμπίπτει με τη σπορά, σε περίπτωση ανομβρίας η αγία «δανείζεται νερό» από άλλον άγιο για να βρέξει!

Η ταύτιση με την Υπατία

Σύμφωνα με παραδόσεις εξερχόμενες από τη Λαοδίκεια, η Αικατερίνη ήταν το ίδιο πρόσωπο με τη φιλόσοφο Υπατία. Κατ αυτή τη θεώρηση, επειδή υπάρχουν φανερές εξωτερικές ομοιότητες μεταξύ της ιδίας και της Αικατερίνης, όπως ότι είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια, μετείχε και αυτή των φιλοσόφων μαθημάτων, ξεχώριζε για τις γνώσεις της, την παιδεία της, τη σοφία της, διήγαγε παρθενικό βίο, ταυτίζονται.

Σύμφωνα με το Σωκράτη ιστορικό, η Υπατία δολοφονήθηκε από εξαγριωμένο όχλο χριστιανών μοναχών, πιθανώς όμως για πολιτικούς λόγους. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η ίδια είχε μαθητές χριστιανούς, όπως ο Συνέσιος, ο οποίος την αποκαλεί θεοφιλεστάτην αδελφήν και φιλόσοφον.

Σύμφωνα με λοιπόν την παράδοση από τη Λαοδίκεια, συνέβησαν τα εξής γεγονότα.

Μετά το θάνατο της Υπατίας ο Ορέστης συμφιλιώθηκε με τον Κύριλλο Αλεξανδρείας, ο οποίος στις 25 Νοεμβρίου συνεκάλεσε σύνοδο, κατά την οποία εμφανίστηκε επιστολή όπου η Υπατία εκδήλωνε τη θέληση να γίνει χριστιανή. Έτσι συνεφωνήθη να τιμηθεί ως Αγία, αλλάζοντας το όνομα σε Αικατερίνη για να μην επέλθει αντίδραση από τους μοναχούς της περιοχής.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.