Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς , ή Αικατερίνα για τους ορθόδοξους θεωρείται και είναι από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ορθοδοξίας και γενικότερα ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου.

Αγία Αικατερίνη-25 Νοεμβρίου: Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν

Αποτέλεσε θεμέλιο στην εδραίωση της χριστιανικής πίστης με την πολυμάθεια, τη σοφία και τον ταπεινό της χαρακτήρα, γεγονός που την έφερε σύντομα απέναντι στους διώκτες της, ενώ μετά από αδιανόητα μαρτύρια που υπέστη αλλά και αδιάκοπα θαύματα τα οποία πραγματοποίησε προς έκπληξη και αργότερα μεταστροφή των ειδωλολατρών θεατών, τελικά παρέδωσε το Άγιο πνεύμα της στον Ιησού Χριστό, στις 25 Νοεμβρίου.

Αγία Αικατερίνη: Πως τιμάται σε μερικές περιοχές και ποιους προστατεύει

Στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα, οι άγαμες γυναίκες, φτιάχνουν τις «αλμυροκουλούρες», στην Κατερίνη τιμάται και ως πολιούχος, ενώ είναι προστάτιδα των γεωργών αλλά και πάρα πολλών επαγγελματικών ομάδων σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως των δικηγόρων και νομικών, των βιβλιοθηκονόμων των φιλοσόφων, των μυλωνάδων, των γανωματήδων, των νοσοκόμων, των γραμματέων, των στενογράφων, των βυρσοδεψών και των αγγειοπλαστών. Ενώ, θεωρείται και προστάτιδα των ετοιμοθάνατων, των παρθένων και των ανύπαντρων γυναικών.

Οι γεωργοί στη χώρα μας είχαν συνδέσει την καλή σπορά με την αγία. Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, επειδή η γιορτή της συμπίπτει με τη σπορά, σε περίπτωση ανομβρίας η αγία «δανείζεται νερό» από άλλον άγιο για να βρέξει!

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τὴν πανεύφημον νύμφην Χριστοῦ ὑμνήσωμεν, Αἰκατερίναν τὴν θείαν καὶ πολιοῦχον Σινᾶ, τὴν βοήθειαν ἡμῶν καὶ ἀντίληψιν· ὅτι ἐφίμωσε λαμπρῶς, τοὺς κομψοὺς τῶν ἀσεβῶν, τοῦ Πνεύματος τῇ δυνάμει, καὶ νῦν ὡς Μάρτυς στεφθεῖσα, αἰτεῖται πᾶσι τὸ μέγα ἔλεος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.