ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ : Έως και 30 τοις εκατό φθάνουν οι αυξήσεις στο σύνολο των πληρωμών από τον μήνα Ιούνιο. Κατ’ εξαίρεση, εν δυνάμει δικαιούχοι εθνικού αποθέματος 2020 είναι γεωργοί νεαρής ηλικίας ή νεοεισερχόμενοι γεωργοί που κατείχαν μόνο μισθωμένα δικαιώματα το 2015, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ορίζει μεταξύ άλλων τον τρόπο χορήγησης των άμεσων ενισχύσεων και της πληρωμής στην εξισωτική αποζημίωση.

Αυξήσεις 30%: Για την εξισωτική αποζημίωση και για τους άνω των 67 αιτούντες, στα δικαιολογητικά αφαιρείται η σχετική διάταξη που έλεγε πως «πρέπει να τεκμηριώνεται η μη καταβολή άμεσης σύνταξης προς το πρόσωπό του/ της παραγωγού από τον ασφαλιστικό του/της φορέα». Το γεγονός αυτό μένει να φανεί αν αποτελεί ουσιαστικά δικαίωση για όσους είχαν οριστεί ως «άμεσα συνταξιούχοι» λόγω της σύνταξης χηρείας που ελάμβαναν και είχαν αποκλειστεί από την καταβολή του 2019. Σημειώνεται εδώ πως η προκήρυξη για την εξισωτική αποζημίωση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, με τα αναλυτικά ποσά ενίσχυσης και τους δικαιούχους.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, οι δικαιούχοι του Μέτρου Απονιτροποίησης, θα πρέπει να προσκομίσουν υποχρεωτικά δικαιολογητικά σχετικά με την άρδευση των αγροτεμαχίων τους, ενώ, προβλέπεται από το 2021 σε αγροτεμάχιο που δηλώνεται αρδευόμενο να είναι υποχρεωτική και η συμπλήρωση του φορέα άρδευσης, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

οι νέες, αυξημένες επικουρικές συντάξεις σε 250.000 δικαιούχους θα καταβληθούν στις 2 Ιουνίου, όμως οι συνέπειες της πανδημίας ήδη δημιουργούν μια νέα… φουρνιά αναδρομικών υποχρεώσεων προς 400.000 συνταξιούχους, που έρχεται μάλιστα να προστεθεί στις ήδη γνωστές διεκδικήσεις του παρελθόντος, των σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΟΓΑ ΚΕΑ επικουρικές συντάξεις Ιουνίου 2020

Οι καταιγιστικές εξελίξεις και οι ανατροπές που επέφερε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού σε όλους τους τομείς έχει ανατρέψει κάθε σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν. Έτσι, και οι εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση έχουν τεθεί σε… αναστολή.

Οι αυξήσεις των επικουρικών θα δοθούν τελικά τον Ιούνιο, όμως ακόμη δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τις κύριες συντάξεις. Άλλωστε, ήδη έχουν συσσωρευτεί η αναδρομικά 9 μηνών για περίπου 250.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων (δικαιούνται από τον περασμένο Οκτώβριο μηνιαία αύξηση, κατά μέσο όρο, 100 ευρώ).

Παράλληλα, αυξάνονται οι απαιτήσεις και για περίπου 185.000 δικαιούχους κύριων συντάξεων (δικαιούνται, λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, μια αύξηση που πρέπει να δοθεί εφάπαξ ή σε 5 ετήσιες δόσεις).

Σύμφωνα με τις μελέτες που συνοδεύουν το νέο ασφαλιστικό, η ετήσια δαπάνη είχε προϋπολογιστεί για το 2020 και μέχρι το 2026 κοντά στο 0,20% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η δαπάνη αυτή, από το 2027 και μετά βαίνει αυξανόμενη. Τα χρήματα αυτά είχε προϋπολογιστεί να δοθούν από το κονδύλι της 13ης σύνταξης, το οποίο κυμαινόταν στο 0,50% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Πλέον, η 13η σύνταξη έχει καταργηθεί, οι αυξήσεις όμως δεν έχουν δοθεί ακόμη.

Με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, τα αναδρομικά στις επικουρικές θα καταβληθούν με εφάπαξ πληρωμή το συντομότερο δυνατό και σίγουρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Σύμφωνα μάλιστα με τον αρμόδιο υπουργό, το εγχείρημα της πληρωμής των αυξημένων συντάξεων εν μέσω πανδημίας ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.