Νέες Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο ανακοίνωσε η Τουρκία, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τον υδράργυρο στα ήδη θερμά νερά της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια ώρα που το τουρκικό ερευνητικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», εξήλθε του λιμανιού της Τασούτσου και βρίσκεται αγκυροβολημένο σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά του λιμανιού.

Οι Navtex που ανακοινώθηκαν αφορούν στρατιωτικές ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού με χρήση πραγματικών πυρών, νότια και ανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα στη χερσόνησο της Καρπασίας. Συγκεκριμένα η πρώτη Navtex αφορά στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν από τις 15 μέχρι τις 19 Αυγούστου, από τις 20 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου και από τις 26 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη Navtex έχει ισχύ από τις 23 μέχρι τις 27 Αυγούστου, και από τις 8 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη αφορά την περιοχή ανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ η πρώτη την περιοχή νότια της Καρπασίας, όπως φαίνονται στον χάρτη.

Ανοικτά της Τασούτσου το τέταρτο γεωτρύπανο

Στο μεταξύ, τις τελευταίες του δοκιμές διεξάγει αυτές τις ημέρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Τασούτσου.

Το πλοίο εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση και σύμφωνα με τις εξαγγελίες των Τούρκων, αναμένεται να αποπλεύσει για το παρθενικό του ταξίδι, το οποίο θα αποτελεί άλλη μια άνευ προηγουμένου πρόκληση της Άγκυρας στις εννέα Αυγούστου. Το πλέον αναβαθμισμένο τεχνολογικά (7ης γενιάς) και τελευταίο στη σειρά από τα τέσσερα αντίστοιχα πλοία που έχει υπό την κατοχή της η Άγκυρα για πραγματοποίηση ερευνών στο θαλάσσιο χώρο, έχει επανδρωθεί και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, μετά από τους τελευταίους ελέγχους θα είναι έτοιμο για να αποπλεύσει προς την περιοχή μας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic το τουρκικό γεωτρύπανο εξακολουθεί μέχρι τώρα να κινείται σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι της Τασούτσου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινούσε μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας», στα νότια της γειτονικής χώρας. Στίγμα στο χάρτη ως προς τις έρευνες του γεωτρύπανου έδωσε και ο Τουρκικός Τύπος, ο οποίος τοποθετούσε την έναρξη των εργασιών του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην περίπτωση του ερευνητικού σκάφους «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, η Τουρκία ρισκάρει μπροστά το ενδεχόμενο μιας μαζικής διεθνούς αντίδρασης, όσο και επιβολής κυρώσεων από μέρους της ΕΕ, σε περίπτωση κλιμάκωσης των προκλητικών ενεργειών της, τη στιγμή που αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης προσδιόρισε τις προηγούμενες ημέρες ως δυνητικό πεδίο ερευνών τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, σχολιάζοντας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στο Taşucu (επαρχία Μερσίνας), όπου ήρθα από την Κερύνεια με το θαλάσσιο λεωφορείο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han.

Οι προσπάθειες και οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκική Δημοκρατία και στη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».

Σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας

Αν και επικρατεί ψυχραιμία και αναμονή, πληροφορίες θέλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρατηρούν το πως εξελίσσεται η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας μετά τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου σε πανελλαδική κλίμακα και ακόμη περισσότερο στον Έβρο, αφού το ενδεχόμενο μαζικής συγκέντρωσης μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελεί μια από τις εκδοχές του υβριδικού πολέμου, στην οποία αρέσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, για τους λόγους αυτούς, να το επαναλάβει.

Στα στοιχεία που ενισχύουν, άλλωστε, την εντύπωση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί αυτή τη φορά να πατήσει το κουμπί της πρόκλησης απέναντι στην Ελλάδα συνιστά αφενός η υπόδειξη συγκεκριμένης ημερομηνίας από την εκκίνηση των ερευνών (σε αντίθεση με λίγα χρόνια πριν, όταν τα ερευνητικά πλοία εμφανιζόταν ξαφνικά, προκαλώντας τριβές) και αφετέρου η επιβεβαίωση των σχετικών σχεδιασμών από πλευράς του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, o οποίος γνωστοποίησε ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».

Επιπλέον, η σπουδή της Άγκυρας να δηλώσει παρούσα στην αναζήτηση των υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου συνδέεται ευθέως με την ανάγκη του Τούρκου Προέδρου να οικοδομήσει ένα λαοφιλές αφήγημα, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην τελική ευθεία προς τις πρόωρες εκλογές την Άνοιξη του 2023, αλλά σχετίζεται και με την επιχείρηση της Τουρκίας να επιβιώσει το φετινό, ψυχρό -λόγω φυσικού αερίου- χειμώνα, αλλά και να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε την επέκταση της συμφωνίας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, όπως και τη συμφωνία Τουρκίας -Ιράν για την αναβάθμιση της υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.