Νέα σενάρια πυροδότησε η συνάντηση του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέφο Πενταρόφσκι, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Προ των πυλών η "μακεδονική αυτοκεφαλία". Ο τριπλός κίνδυνος για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τρία χρόνια μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, η Εκκλησία της Ελλάδας βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν τριπλό κίνδυνο που ενδέχεται να δημιουργηθεί από την πιθανή αναγνώριση της αυτοκέφαλης «Μακεδονικής Εκκλησίας» των Σκοπίων.
Από τη μία πλευρά, θα προκληθούν νέες εντάσεις στην ελληνική κοινωνία και κυρίως κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τη χρήση του όρου «μακεδονική» που προκάλεσε τόσες διαμάχες τα προηγούμενα χρόνια και ειδικότερα κατά την περίοδο ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το ενδεχόμενο εντάσεων υφίσταται και εντός της Ιεραρχίας καθότι θα υπάρξουν Μητροπολίτες που θα αντισταθούν.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η Εκκλησία της Ελλάδος να διαρρήξει τους δεσμούς της με την Εκκλησία της Σερβίας που έχει τον πρώτο και το τελευταίο λόγο για την εκκλησία της γείτονος.
Παράλληλα, υπάρχει και ο κίνδυνος πολιτικής και θρησκευτικής σύγκρουσης με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η τριβή με τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι φυσικό επακόλουθο καθώς σύμφωνα με αυτή, το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της γείτονος.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν πιθανές συνέπειες που διαβλέπουν οι επικριτές της τυχόν αναγνώρισης της «Αυτοκέφαλης Μακεδονικής Εκκλησίας» των Σκοπίων, οι οποίοι βρίσκονται εντός της ελληνικής εκκλησίας και θα προσπαθήσουν με τα επιχειρήματά τους να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο.
Εκκλησία στην Οχρίδα – Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.10.2020
Κόσμος
«Μακεδονική εκκλησία» ή «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»: Τα ονόματα για τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων
13 Οκτωβρίου 2020, 07:12
Οι κινήσεις των Εκκλησιών Αθήνας και Σκοπίων
Στη γειτονική χώρα λειτουργούν αυτή τη στιγμή δύο εκκλησίες:
Η σχισματική «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» που έχει δημιουργήθηκε την εποχή του Τίτο και δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη εκκλησία και η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» που έχει αναγνωριστεί από το Πατριαρχείο Σερβίας και άλλες εκκλησίες.
Τα σενάρια της αυτοκεφαλίας που είχαν «παγώσει» εν μέσω πανδημίας «αναθερμάνθηκαν» μετά από συνάντηση του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέφο Πενταρόφσκι με τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο, στα μέσα Ιουνίου.
Όπως αποκαλύπτει στο Sputnik ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, έστειλε πρόσφατα επιστολή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με σκοπό να τον αποτρέψει από το να χορηγήσει αυτοκεφαλία στους βόρειους γείτονες που θα φέρει τους όρους «Μακεδονία» και «μακεδονικός».
«Άγνωστο τελικά τι θα πράξει ο Πατριάρχης, αλλά με την επιστολή εξήγησα τους λόγους της διαφωνίας μου και πιστεύω ότι και άλλοι Μητροπολίτες θα έχουν παρόμοια αντίληψη με εμένα. Αδύνατο να χρησιμοποιηθεί ο όρος “Μακεδονία” στην εκκλησία των γειτόνων» δηλώνει ο Μητροπολίτης Θεόκλητος.
«Μακεδονική Εκκλησία», «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» ή «Μακεδονική Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος»; Αυτά ήταν τα τρία ονόματα που φέρεται ότι είχαν πέσει στο τραπέζι για τη σχισματική εκκλησία της γείτονος χώρας.
Όμως την ίδια στιγμή, κανένα περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεων της γείτονος δεν αφήνουν οι δηλώσεις του σχισματικού Μητροπολίτη Ποβαρντάρσκας, Αγαθάγγελου, ο οποίος αφενός παραδέχθηκε ότι έχει σταλεί επιστολή στον Πατριάρχη για αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας και αφετέρου διεμήνυσε ότι κανείς δεν θα υποχωρήσει από το «μακεδονικό» όνομα.
«Πιστεύω πως ούτε ένας αρχιερέας της Ιεράς Συνόδου δεν θα αποχωρήσει από το άγιο “Μακεδονικό” όνομα, την αγία μας Μακεδονική Εκκλησία (sic), επειδή αυτή είναι κάστρο και στήλη του κράτους, κάστρο και στήλη της αλήθειας για το μακεδονικό λαό, κάστρο και στήλη γι’ όλους που αισθάνονται “Μακεδόνες” και τέτοιοι πόλοι υπάρχουν στην Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη, ακόμα και στην Αφρική».

Για να ξεφύγει από το «αγκάθι» της ονομασίας, λίγο πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η συγκεκριμένη, σχισματική εκκλησία ζήτησε τη μετονομασία της σε «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», με αίτημά της προς το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έφερε την υπογραφή του πρωθυπουργού της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ.
Όμως μετά από τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι η στρατηγική άλλαξε και οι γείτονες προκρίνουν την αυτοκεφαλία μιας Εκκλησίας που φέρει τον προσδιορισμό «μακεδονικός».
«Ο Χριστός έστειλε τον Απόστολο Παύλο σε αυτή τη μακεδονική γη να κηρύξει το Ευαγγέλιο, και δεχτήκαμε το Ευαγγέλιο από τον Απόστολο Παύλο! Αυτό είναι το πρώτο δένδρο της Μακεδονικής Εκκλησίας στα Βαλκάνια και η πρώτη εκκλησία στη Ευρώπη. Δεν φοβάμαι, πιστεύω στο Θεό και στη Παναγία η οποία προστατεύει την αγία μας μακεδονική γη, μέχρι τώρα μας έσωσαν πολλές φορές, και τώρα θα κάνουν το ίδιο» τόνισε πρόσφατα ο σχισματικός Μητροπολίτης Αγαθάγγελος.

Συνάντηση Ζόραν Ζάεφ – Βαρθολομαίου στο Φανάρι – Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.09.2020
Κόσμος
Ζάεφ σε Βαρθολομαίο: Να δοθεί αυτοκεφαλία στη Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία
23 Σεπτεμβρίου 2020, 08:48
Τι στάση αναμένεται να κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδος
Απέναντι στη «Μακεδονική Εκκλησία», η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν εκκλησιαστικοί κύκλοι στο Sputnik, το θέμα θα έπρεπε να έχει συζητηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όμως η πανδημία και τα εσωτερικά εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία των ναών άλλαξαν το περιεχόμενο της ημερήσιας διατάξεως των συνόδων.
Ωστόσο το κλίμα που μεταφέρουν οι ίδιοι κύκλοι είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
«Αν αναγνωρίσει τη “Μακεδονική Εκκλησία”, σίγουρα ο κόσμος θα ξεσηκωθεί. Κληρικοί και λαϊκοί θα εναντιωθούν σε Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο. Θα υπάρξουν αντιδράσεις ίσως από κάποιες μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδας» τονίζει στο Sputnik ο θεολόγος Νικόλαος Σαββόπουλος, και προσθέτει:
«Δεν βλέπουμε καμία αντίδραση από τον Αρχιεπίσκοπο. Ακόμα και κάποια πράγματα να ακούγονται ότι λυπάται για το προηγούμενο σχίσμα, είναι απογοητευτικό το ότι δεν υπάρχουν οι σχετικές πράξεις».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.