Οριστικοποιήθηκε -όπως όλα δείχνουν με βάση τις μέχρι στιγμής εξελίξεις- ο αριθμός των Μητροπόλεων για τις οποίες η συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα κληθεί τον Οκτώβριο να βρει αντικαταστάτες.

Ο λόγος γίνεται για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, τη Μητρόπολη Παραμυθίας και τη Μητρόπολη Φλωρίνης, οι οποίες αναζητούν νέους επικεφαλής μετά τις παραιτήσεις των κ. Ανθίμου (88 ετών), κ. Τίτου (92 ετών) και κ. Θεοκλήτου (91 ετών) αντιστοίχως, .

Μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, θα ακολουθούσαν κι άλλες παραιτήσεις ηλικιωμένων Μητροπολιτών, αυτές των Φλωρίνης και Παραμυθίας (όπως και έγινε), ενώ για τις περιπτώσεις των Μητροπολιτών Μηθύμνης και Μαντινείας, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά μέχρι τον Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, επικρατέστερος να διαδεχθεί τον κ. Άνθιμο και επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, είναι ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Θεόφιλος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος
Ωστόσο, ηλικιωμένοι Βορειοελλαδίτες διατυπώνουν προβληματισμό για το αν μπορεί ένας τόσο νεαρός Επίσκοπος να διαποιμάνει την ιστορική αυτή Μητρόπολη.

Πρόκειται βέβαια για κληρικό χωρίς αντιπάθειες και με την εύνοια τόσο του Αρχιεπισκόπου. Μάλιστα, προσφάτως ταξίδεψε μέχρι την Κωνσταντινούπολη, για να “ζητήσει την ευχή” του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για την εκλογή.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κινητικότητα και αρκετά τηλεφωνήματα από την πλευρά -κυρίως- του Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονος, ο οποίος εξετάζει την περίπτωση της κάλυψης της κενής θέσης της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης από τον ίδιο με μετάθεση.

Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων
Πρόκειται για επιλογή η οποία δεν εξετάζεται “ευνοϊκά” ιδιαίτερα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μεταθετό από μία Μητρόπολη των Νέων Χωρών σε μία άλλη των Νέων Χωρών.

Η μετάθεση στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα ενδιέφερε εξίσου τον Μητροπολίτη Νεαπόλως κ. Βαρνάβα, ενώ έχουν ακουστεί και τα ονόματα των Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και Σερρών κ. Θεολόγου.

Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας

Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος
Σε ό,τι αφορά στη Μητρόπολη Παραμυθίας, ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος προβάλλεται ως πιθανή υποψηφιότητα, στην οποία φέρεται να του είχε υποσχεθεί να τον στηρίξει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος
Ο κ. Θεόκλητος υπήρξε υποψήφιος και για την πλήρωση κενών θέσεων σε άλλες Μητροπόλεις (σε Κομοτηνή και Λαγκαδά), και είναι άγνωστο εάν διατηρεί ακόμη την εύνοια του Αρχιεπισκόπου στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Βαρνάβας Θεοχάρης
Δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Βραδυνή”, προβάλλει ως μία δεύτερη υποψηφιότητα για τη Μητρόπολη Παραμυθίας, αυτή του νυν Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου, και πνευματικού παιδιού του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Πρωτοσύγκελλος Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, κ. Ειρηναίος Λαφτσής
Για τη Μητρόπολη Φλωρίνης, θεωρείται “κλειδωμένη” η υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, του π. Ειρηναίου Λαφτσή, “πνευματικού παιδιού” του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ήταν αυτός που εξασφάλισε την παραίτηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, με πολλούς να κάνουν λόγο για μια “άτυπη συμφωνία” μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως.

ȥ顠˥鴯�ᠷﱯ󴡴ﵭ��q�鳪ﰯ�񹭵쯠㩡 �寱�粠Ѕ͔NJϓԇӠ ֙ԏ בǓԏӠ̐ύǓ//Q׉ŐɓʏЇ HǍٍ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.